Dieta jab艂kowa - rodzaje, zasady, efekty, przeciwwskazania i skutki uboczne
Dieta jab艂kowa to dieta odchudzaj膮ca i oczyszczaj膮ca. Jej zasady opieraj膮 si臋 w g艂贸wnej mierze na spo偶ywaniu jab艂ek i piciu du偶ej ilo艣ci wody. Dieta jab艂kowa trwa od trzech do maksymalnie pi臋ciu dni i nie ka偶dy powinien decydowa膰 si臋 na ten spos贸b walki z nadprogramowymi kilogramami. Co warto wiedzie膰 o diecie jab艂kowej?
1. Co to jest dieta jab艂kowa?
Dieta jab艂kowa to jedna z najpopularniejszych diet oczyszczaj膮cych i odchudzaj膮cych. Zazwyczaj trwa od trzech do maksymalnie pi臋ciu dni i opiera si臋 przede wszystkim na jedzeniu jab艂ek - samodzielnie lub dodaj膮c je do ka偶dego posi艂ku.
Zwolennicy diety podkre艣laj膮, 偶e jab艂ka maj膮 wiele warto艣ci od偶ywczych. Przede wszystkim w ich sk艂adzie znajduj膮 si臋 przeciwutleniacze, kt贸re pozytywnie wp艂ywaj膮 na kondycj臋 naczy艅 krwiono艣nych, zapobiegaj膮 mia偶d偶ycy i chorobie niedokrwiennej serca.
Dodatkowo, jab艂ka wykazuj膮 dzia艂anie przeciwwirusowe i antynowotworowe. Dwa 艣redniej wielko艣ci owoce dostarczaj膮 organizmowi a偶 jedn膮 trzeci膮 dziennego zapotrzebowania na witamin臋 C, a tak偶e potas, magnez, cynk czy 偶elazo.
Nie bez znaczenia jest r贸wnie偶 du偶a ilo艣膰 b艂onnika, kt贸ry usprawnia prac臋 jelit i poprawia przyswajalno艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych z po偶ywienia. U wi臋kszo艣ci os贸b dieta jab艂kowa pomimo kr贸tkiego okresu trwania przynosi zamierzone efekty - pozwala na zrzucenie kilku kilogram贸w i przyspieszenie metabolizmu.
2. Rodzaje diety jab艂kowej
- jednodniowa dieta jab艂kowa,
- trzydniowa dieta jab艂kowa,
- pi臋ciodniowa dieta jab艂kowa,
- sokowa dieta jab艂kowa.
3. Zasady diety jab艂kowej
Jednodniowa dieta jab艂kowa bywa okre艣lana mianem jab艂kowej kuracji oczyszczaj膮cej. Trwa wy艂膮cznie jeden dzie艅 i polega na spo偶ywaniu wy艂膮cznie jab艂ek i piciu du偶ej ilo艣ci wody.
Sokowa dieta jab艂kowa opiera si臋 natomiast na piciu koktajli i sok贸w, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 w g艂贸wnej mierze z jab艂ek. Dozwolone jest dodawania niewielkich porcji innych owoc贸w i warzyw, a tak偶e zdrowych t艂uszcz贸w, by poprawi膰 przyswajalno艣膰 witamin.
Najwi臋kszym uznaniem cieszy si臋 natomiast trzydniowa i pi臋ciodniowa dieta jab艂kowa. Pierwsza z nich to jedna z najbardziej restrykcyjnych sposob贸w odchudzania.
Polega wy艂膮cznie na jedzeniu jab艂ek i piciu wody. Zabronione jest przed艂u偶anie jej trwania, ze wzgl臋du na to, 偶e jab艂ka nie dostarczaj膮 organizmowi wszystkich potrzebnych substancji od偶ywczych.
Celem trzydniowej diety jab艂kowej jest oczyszczenie organizmu i przyspieszenie metabolizmu. Najwa偶niejsze, by dobowa ilo艣膰 jab艂ek nie przekroczy艂a dw贸ch kilogram贸w. W czasie detoksu dozwolone jest r贸wnie偶 picie zio艂owych herbat, a owoce mo偶na spo偶ywa膰 w dowolnej postaci - na surowo, w formie soku lub musu.
Pi臋ciodniowa dieta jab艂kowa to mniej rygorystyczny spos贸b na zmniejszenie wagi i popraw臋 wygl膮du. Polega na spo偶ywaniu jab艂ek w po艂膮czeniu z innymi produktami, takimi jak:
- pieczywo razowe,
- ciemny makaron,
- ry偶 br膮zowy,
- kasza gryczana i j臋czmienna,
- otr臋by pszenne i owsiane,
- p艂atki owsiane,
- chude mi臋so,
- jaja,
- mleko,
- chude sery twarogowe,
- jogurt naturalny,
- ryby,
- warzywa, np. pomidory, papryka, og贸rki, sa艂ata, szpinak, broku艂 itd.
Zobacz tak偶e:
4. Efekty diety jab艂kowej
Dieta jab艂kowa oczyszcza organizm, pozytywnie wp艂ywa na perystaltyk臋 jelit i odporno艣膰 organizmu, a tak偶e zmniejsza mas臋 cia艂a.
Jej zalety s膮 skutkiem niskiej kaloryczno艣ci jab艂ek, kt贸re w 100 gramach zawieraj膮 od 36 do 57 kcal w zale偶no艣ci od gatunku. W ci膮gu dobry nie mo偶na spo偶y膰 wi臋cej ni偶 2 kilogram贸w jab艂ek, co sprawia ilo艣膰 kalorii jest ni偶sza ni偶 dzienne zapotrzebowanie organizmu. Efektem czego jest po偶膮dany spadek masy cia艂a.
5. Przeciwwskazania i skutki uboczne diety jab艂kowej
Na diet臋 jab艂kow膮 nie powinny decydowa膰 si臋 osoby z chorobami i dolegliwo艣ciami, takimi jak:
- zgaga,
- choroba wrzodowa,
- b贸l w nadbrzuszu,
- uczucie pe艂no艣ci po posi艂ku,
- wczesne uczucie syto艣ci,
- zesp贸艂 jelita dra偶liwego,
- wzd臋cia,
- choroby uk艂adu pokarmowego,
- ci膮偶a,
- karmienie piersi膮,
- niedowaga,
- cukrzyca,
- choroby serca i uk艂adu kr膮偶enia,
- wiek poni偶ej 18. roku 偶ycia,
- wiek powy偶ej 50. roku 偶ycia.
Dieta jab艂kowa nie mo偶e by膰 stosowana na d艂u偶sz膮 met臋, ze wzgl臋du na niew艂a艣ciwe zbilansowanie posi艂k贸w. Dodatkowo jab艂ka zawieraj膮 do艣膰 du偶膮 ilo艣膰 cukru, kt贸ry powoduje nag艂y wzrost st臋偶enia insuliny i glukozy w organizmie.
Ponadto, potrawa sk艂adaj膮ca si臋 w g艂贸wnej mierze z jab艂ek sprawia, 偶e szybko stajemy si臋 g艂odni i tracimy kontrol臋 nad apetytem. Wspomniane wcze艣niej wahania glukozy mog膮 powodowa膰 nag艂e zmiany poziomu energii i nastroju, b贸le i zawroty g艂owy, nudno艣ci, os艂abienie i nadmierne uczucie g艂odu.
Wiele os贸b cierpi r贸wnie偶 na wzd臋cia, b贸le brzucha, biegunki, a nawet b贸le mi臋艣ni. W przypadku wyst膮pienia nadmiernych skutk贸w ubocznych nale偶y niezw艂ocznie przerwa膰 stosowan膮 diet臋 i spo偶y膰 odpowiednio zbilansowany, ale lekkostrawny posi艂ek.