Dieta kapuściana - charakterystyka, przepis, zalety, wady
Chcesz wybrać dietę, która zagwarantuje szybki i spektakularny spadek wagi w krótkim czasie? Takie efekty można osiągnąć stosując dietę kapuścianą, podczas której podstawą odżywiania jest zupa na bazie kapusty. Chociaż dietę kapuścianą należy zakwalifikować do kategorii diet cud, które kończą się efektem jo-jo, zwolenników takiego sposobu odchudzania nie brakuje. Na czym polega dieta kapuściana?
1. Co to jest dieta kapuściana
Dieta kapuściana należy do diet błyskawicznych, czyli takich, które pozwalają dużo schudnąć w bardzo krótkim czasie. W trakcie tygodniowego odchudzania tą dietą można stracić nawet 4–5 kg. Często na dietę kapuścianą przechodzą kobiety, które przed ważną uroczystością czy imprezą chcą szybko zgubić kilka kilogramów.
Ojczyzną diety kapuścianej jest prawdopodobnie Norwegia, gdzie miała pomóc osobom z chorobami układu krążenia. W Polsce znana jest też jako dieta prezydencka, ponieważ plotka głosi, że prezydent Aleksander Kwaśniewski wykorzystał tę dietę i właśnie jej zawdzięczał szybką utratę wagi.
Czytaj więcej
Dieta kapuściana jest niskokaloryczna, ale też monotonna. Autorzy diety obiecują efekty w postaci zgubionych kilogramów, a także oczyszczenia organizmu z toksyn. Niektórzy twierdzą, że może być dobrym początkiem odchudzania – dieta kapuściana pozwala na początku szybko pozbyć się nagromadzonej wody, szkodliwych substancji i przyspieszyć metabolizm.
Jeśli po zakończeniu diety kapuścianej przejdziemy na bardziej zróżnicowaną, ale wciąż niskokaloryczną dietę, to efekty odchudzania dietą kapuścianą będą jeszcze lepsze i bardziej trwałe.
2. Zasady diety kapuścianej
Dietę kapuścianą można stosować 7 dni. Podstawą jadłospisów osób stosujących dietę jest zupa kapuściana, którą można jeść w nieograniczonych ilościach. Przez pierwsze 3 dni można też spożywać niektóre owoce i warzywa. W 4. dniu odchudzania pojawia się koktajl na bazie mleka i banana. W kolejnych dniach są dozwolone też niewielkie ilości mięsa, ryb oraz ryżu.
W trakcie diety należy pić dużo wody mineralnej – około 2 l każdego dnia. Proces oczyszczania organizmu można wspomóc, pijąc herbatki ziołowe. W czasie diety kapuścianej szczególnie są polecane napary, które przyspieszają przemianę materii, działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco.
W tym czasie warto sięgnąć po morszczyn, mniszek lekarski, karczocha. Osobom stosującym dietę kapuścianą poleca się picie zielonej herbaty oraz świeżych soków.
3. Przepis na zupę kapuścianą
Zupa z kapusty jest podstawym przepisem diety kapuścianej. Zupę z tego przepisu należy jeść codziennie, zawsze wtedy, gdy poczujemy głód.
Kapusta to warzywo o bardzo małej ilości kalorii, ale wielkim bogactwie witamin i minerałów. Jest bogata w ułatwiający odchudzanie błonnik, witaminę C, potas, fosfor i wapń. Najlepiej ugotować dużą porcję zupy z przepisu na kilka dni. Jak przygotować zupę kapuścianą?
Składniki na zupę kapuścianą:
- 1 główka kapusty (może być kapusta włoska),
- 5 pomidorów (lub z puszki),
- 2 papryki,
- 3 duże cebule,
- 1 seler naciowy,
- 3 l wody,
- przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, chili, kminek, majeranek (do zupy nie dodaje się soli!).
Przygotowanie zupy kapuścianej: kapustę należy poszatkować, warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa (poza pomidorami) przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Po 10 minutach dodajemy do zupy kapuścianej pomidory i dalej gotujemy, aż warzywa staną się miękkie.
4. Jadłospis w diecie kapuścianej
Dzień I:
- śniadanie – zupa kapuściana i filiżanka kawy,
- drugie śniadanie – dowolne warzywa,
- obiad – zupa kapuściana i herbata,
- podwieczorek – owoc,
- kolacja – sok owocowy i leczo z warzyw.
Dzień II – dzień bez owoców:
- śniadanie – sałatka z warzyw,
- drugie śniadanie – warzywa (dowolne, ale bez groszku, fasoli i kukurydzy),
- obiad – zupa kapuściana,
- podwieczorek – surówka,
- kolacja – 2 pieczone ziemniaki z masłem.
Dzień III:
- śniadanie – zupa kapuściana i herbata,
- drugie śniadanie – owoce,
- obiad – sałatka z warzyw,
- podwieczorek – owoc,
- kolacja – zupa kapuściana.
Dzień IV – dzień, w którym trzeba wypić 8 szklanek wody i 8 szklanek chudego mleka:
- śniadanie – zupa kapuściana i filiżanka kawy,
- drugie śniadanie – 1 banan,
- obiad – zupa kapuściana i herbata,
- podwieczorek – 1 banan,
- kolacja – koktajl mleczno-bananowy.
Dzień V – bez owoców:
- śniadanie – zupa kapuściana i herbata,
- drugie śniadanie – dowolne warzywa,
- obiad – duszone warzywa i chuda ryba,
- podwieczorek – zupa kapuściana,
- kolacja – pieczone pomidory.
Dzień VI:
- śniadanie – zupa kapuściana i filiżanka kawy,
- drugie śniadanie – owoc,
- obiad – gotowana wołowina i surówka z kapusty oraz kiełków,
- podwieczorek – warzywa gotowane na parze,
- kolacja – zupa kapuściana.
Dzień VII:
- śniadanie – zupa kapuściana i filiżanka kawy,
- drugie śniadanie – sałatka z warzyw,
- obiad – ryż z warzywami,
- podwieczorek – owoc,
- kolacja – zupa kapuściana.
5. Zalety diety kapuścianej
Niewątpliwą zaletą diety kapuścianej jest jej prostota. Wszystkie produkty do przygotowania zupy kapuścianej oraz te, które można jeść w poszczególne dni są tanie i łatwo dostępne. Poza czasem poświęconym na ugotowanie zupy, w trakcie całego tygodnia nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni. Zasady diety są proste i łatwo się do nich zastosować. Kapusta jest bogata w wiele minerałów, dlatego w czasie diety kapuścianej można uzupełnić niedobory niektórych składników.
Na jakie efekty diety kapuścianej można liczyć? Przy skrupulatnym kierowaniu się podanym wyżej jadłospisem i przestrzeganiu zasad diety kapuścianej efekty mogą być bardzo zadowalające, ponieważ można schudnąć kilka kilogramów w ciągu tygodnia. Dieta jest skuteczna, ale należy pamiętać o tym, że w początkowej fazie diety kapuścianej tracimy głównie nadmiar wody.
6. Wady diety kapuścianej
Chociaż szybkie efekty diety kapuścianej mogą wiele osób zachęcić do jej stosowania, to jednak ten sposób odchudzania ma więcej wad niż zalet. Przede wszystkim skuteczna dieta odchudzająca powinna opierać się na zasadach, których można przestrzegać przez całe życie.
Osoby stosujące tę dietę eliminują z jadłospisu wiele grup produktów, dlatego długotrwałe stosowanie może się skończyć groźnymi niedoborami witamin i minerałów (w diecie nie ma w ogóle tłuszczów, w których rozpuszczają się witaminy A, D, E i K), a nawet niedożywieniem.
Bardzo niska kaloryczność sprawia, że stosując dietę kapuścianą można odczuć negatywny wpływ diety na nasze samopoczucie. Ból głowy, osłabienie, bóle brzucha to tylko niektóre dolegliwości, które mogą wystąpić.
Efekty diety są bardzo nietrwałe. Diety cud, bazujące na bardzo małej ilości produktów, przynoszą co prawda szybkie rezultaty, ale po powrocie do normalnego odżywiania zwykle kończą się efektem jo-jo. Jeśli zależy nam na trwałej redukcji tkanki tłuszczowej, to powinniśmy wybrać zbilansowaną i zróżnicowaną dietę opartą na zdrowych produktach.
Opinie o diecie kapuścianej są bardzo różne. Osoby stosujące tę dietę z jednej strony są zachwycone szybką utratą wagi, a z drugiej strony są zmęczone jej monotonią. Niestety w większości opinii znajdziemy informacje o efekcie jo-jo, który pojawia się dość szybko. Niestety eksperci mają również negatywną opinię o diecie kapuścianej, dlatego warto zastanowić się dwa razy, zanim będziemy chcieli wypróbować dietę kapuścianą na sobie.