Dieta prezydencka (dieta kapuściana) - zasady i jadłospis
Kapusta jest niewątpliwie warzywem bogatym w cenne składniki odżywcze. Zawiera w sobie dużą dawkę witaminy C, kwas foliowy, ryboflawinę, wapń i magnez. Przy tym ma niewiele kalorii – w 100 g białej kapusty jest ich tylko 29. Nic więc dziwnego, że stała się ona podstawą dla jednej z diet – diety kapuścianej, znanej także pod nazwą dieta prezydencka. Spekuluje się, że to właśnie dzięki zupie z kapusty – bo ona jest podstawą jadłospisu – były prezydent RP, Aleksander Kwaśniewski, tracił kilogramy.
1. Na czym polega dieta kapuściana?
To, co jest najważniejsze w tej diecie, to jedzenie zupy kapuścianej przez kolejne 7 dni trwania diety. Jeśli przestrzega się jadłospisu – ponieważ oprócz zupki można spożywać jeszcze określone produkty – waga może zmniejszyć się o 3-7 kilogramów.
Zabronione są następujące produkty:
Czytaj więcej
Poniższe produkty można jeść i pić:
- ziemniaki i mięso, jeśli są umieszczone w jadłospisie na określony dzień,
- minimum 1 litr niegazowanej wody mineralnej,
- niesłodzona herbata, kawa, soki owocowe, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
2. Zupa kapuściana
Zupę kapuścianą trzeba spożywać codziennie. Im częściej, tym lepiej, bowiem od ilości zjedzonej zupy zależy, o ile kilogramów zmniejszy się nasza waga.
Składniki zupy kapuścianej:
- jedna główka białej lub włoskiej kapusty,
- sześć cebul,
- jeden pęczek selera naciowego,
- dwie zielone papryki (lub żółta i czerwona),
- sześć pomidorów,
- 25 dag marchewki,
- przyprawy: pietruszka, pieprz, curry, koper oraz inne według uznania, np. oregano, czosnek, bazylia, estragon.
Sposób przygotowania: Pomidory obrać ze skórki i razem z selerem, marchewką, papryką i cebulą pokroić na małe kawałki. Kapustę poszatkować. Zalać warzywa 3 litrami wody i gotować do miękkości (ok. pół godziny). Następnie przyprawić je do smaku. Do zupy kapuścianej nie dodaje się ani grama soli czy tłuszczu. Należy ją przyrządzić tak, jak jest to podane w przepisie.
3. Jadłospis diety kapuścianej
Dzień 1:
- zupa kapuściana,
- owoce (np. jabłka, melony, arbuzy, pomarańcze, ale nie banany czy czereśnie),
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Dzień 2:
- w tym dniu należy wykluczyć owoce, groch, fasolę i kukurydzę,
- zupa kapuściana,
- zielone lub liściaste warzywa, świeże lub ugotowane,
- na obiadokolację: dwa ziemniaki ugotowane w mundurkach, ewentualnie z masłem,
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Dzień 3:
- zupa kapuściana,
- warzywa (np. marchew, ogórek, brukselka, ale zabronione są ziemniaki),
- owoce (np. arbuz, pomarańcze, lecz nie banany),
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Dzień 4:
- zupa kapuściana,
- 3-5 bananów,
- ile się chce odtłuszczonego mleka,
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Dzień 5:
- zupa kapuściana (minimum 1 talerz!),
- 0,25-0,5 kilograma gotowanego lub pieczonego bez tłuszczu mięsa (wołowina, pierś z kurczaka, chudy indyk, ewentualnie ryba),
- 6 pomidorów,
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Dzień 6:
- zupa kapuściana,
- mięso (wołowina, indyk, kurczak) lub ryba przygotowane bez tłuszczu,
- warzywa (głównie zielone i w dowolnych ilościach),
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Dzień 7:
- zupa kapuściana,
- brązowy ryż lub kasza (może być podana z owocami i cynamonem),
- warzywa,
- niesłodzone soki owocowe i warzywne,
- co najmniej 2 litry mineralnej, niegazowanej wody, gorzka herbata i/lub kawa.
Zaletą diety kapuścianej jest niewątpliwie szybki spadek masy ciała – to skuteczna dieta odchudzająca. Z drugiej jednak strony jest to monodieta – nie uczy ona dobrych nawyków żywieniowych i stosowania zróżnicowanej diety, nie dostarcza też organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Ponadto stwarza ryzyko wystąpienia zaburzeń krążenia i rytmu serca.