3 z 7Kuchnia orientalna
Podstawę okinawskiego menu stanowią takie produkty, jak: soja, ryż, słodkie ziemniaki, owoce, warzywa, wodorosty (przede wszystkim kombu oraz mozuku).
Wspominane słodkie ziemniaki to prawdziwa bomba energetyczna. Wyróżniają się ponadto wysoką zawartością potasu, magnezu, witaminy C, błonnika pokarmowego i karotenoidów (przeciwutleniacze). Mają działanie silnie antyoksydacyjne.
W diecie mieszkańców Okinawy jest ponadto wiele produktów, które zawierają flawonoidy, a to one słyną z właściwości przeciwutleniających, jak również działają przeciwzapalnie i rozkurczowo. Wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych, co zapobiega rozwojowi chorób sercowo - naczyniowych.
Produkty bogate w flawonoidy, a dostępne w Polsce, to m.in. kakao, czerwone wino, soja, aronia, jagody, maliny, czarne porzeczki, jeżyny, owoce cytrusowe.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO