Dieta MIND może zmniejszyć ryzyko demencji. Nowe badania
Naukowcy z Rush University Medical Center twierdzą, że połączenie diety śródziemnomorskiej i diety zapobiegającej nadciśnieniu może zahamować spadek funkcji poznawczych u osób starszych, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich demencji.
W tym artykule:
Wpływ diety na demencję
Naukowcy z uniwersytetu w Chicago sprawdzili, czy dieta MIND, która jest połączeniem diet śródziemnomorskiej i DASH (zapobiegającej nadciśnieniu) działa pozytywnie na dysfunkcje mózgu.
W badaniach, które trwały kilka lat, wzięło udział 569 osób, które wypełniały coroczne oceny i testy poznawcze, by sprawdzić, czy rozwinęły się u nich problemy z pamięcią i myśleniem. Część z pacjentów ze względu na wiek i schorzenia zmarła. Dwie trzecie uczestników miało pośmiertnie stwierdzoną diagnozę choroby Alzheimera.
Naukowcy na podstawie tych wyników, a także zebranych danych żywieniowych ocenili jaką dietę za życia stosowali uczestnicy badań. Pod lupę wzięto 15 składników, w tym 10 korzystnie wpływających na pracę mózgu (m.in. orzechy, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, ryby) oraz 5 grup niezdrowej żywności, czyli czerwonego mięsa smażonego jedzenia i posiłków typu fast food, ciast oraz słodyczy, masła i serów.
Dr Sutkowski: Druga dawka dla seniorów nie jest fizycznie zabezpieczona
Właściwa dieta może ograniczyć rozwój demencji
Wyniki badań dowiodły, że stosowanie diety MIND wiązało się z lepszym funkcjonowaniem poznawczym przed śmiercią, niezależnie od powszechnej patologii mózgu. Dlatego naukowcy uważają, że ta dieta może przyczynić się do odporności poznawczej u osób starszych.
Naukowcy poinformowali również, że dieta MIND nie miała wpływu na mikrozawały, makrozawały czy miażdżycę naczyń mózgowych oraz miażdżycę tętnic.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.