Dieta na ochronę skóry. Te 5 produktów najdziesz w warzywniaku
Słońce ma niekorzystny wpływ na wygląd i szybkość starzenia się skóry. Ochrona przed promieniowaniem jest niezwykle ważna przez cały rok, choć niestety często o niej zapominamy. Nawykiem powinno być smarowanie skóry kremem z filtrem, ale również uzupełnienie codziennej diety o produkty, które wzmacniają ochronę przed promieniowaniem UV. Co powinno znaleźć się na talerzu?
1. Wpływ diety na skórę
Zarówno stosowane kosmetyki, jak i dieta mają ogromny wpływ na kondycję skóry. Okazuje się, że nawet pory, w których spożywamy posiłki oddziałują na bezpieczeństwo w przyjmowaniu promieniowania słonecznego przez organizm.
Joseph S. Takahashi, kierownik działu neuronauki i jego zespół badawczy w 2017 roku odkryli, że działanie enzymu, który pozwala na regenerację uszkodzonej przez słońce skóry, może być zaburzone przez jedzenie o nietypowych porach.
2. Jedzenie, które chroni przed słońcem i zmarszczkami
Właściwie zbilansowana dieta sprawia, że mamy lepsze samopoczucie, a także bardziej promienną i zdrową cerę. W sezonie wiosenno-letnim szczególnie istotne jest jedzenie świeżych warzyw i owoców, które korzystnie oddziałują na naszą skórę.
Idealnym przykładem jest kalafior, który obfituje w przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym spowodowanym przez wolne rodniki. Warzywo to zawiera również histydynę, aminokwas, który chroni przez słońcem i oddziałuje na wzrost produkcji kwasu urokanowego, pochłaniającego promieniowanie UV.
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć także marchewki, szpinaku i jarmużu, ze względu na zawartość beta karotenu, który ulega przekształceniu w witaminę A, niezwykle istotną dla naszej skóry.
Regularna suplementacja tego składnika przez 10 tygodni zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Jednocześnie szpinak i jarmuż dostarczają organizmowi luteiny i zeaksantyny, które przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek od słońca.
W zbilansowanym jadłospisie nie może brakować również kwasów tłuszczowych omega-3, które można uzupełnić spożywając orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane, ryby i jajka.
Tłuszcze te mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, wykazują właściwości przeciwzapalne i wspomagają radzenie sobie ze skutkami ekspozycji na słońce.
Do picia warto wybierać zieloną lub czarną herbatę, badanie na myszach wykazało, że napoje te redukują liczbę guzów spowodowanych przez promieniowanie UV.
Inne analizy potwierdziły, że zielona herbata zmniejsza uszkodzenia na skórze powstające w wyniku słońca i chroni przed utratą kolagenu.
Borówki zawierają silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do pogorszenia stanu cery na skutek działania stresu lub słońca. W składzie obecna jest także witamina C, które przeciwdziała powstawaniu zmarszczek po kilkugodzinnym przebywaniu na słońcu.
Arbuz pochłania promieniowanie UVA i UVB za sprawą zawartości likopenu. Już po kilku tygodniach regularnego jedzenia tego owocu nasz organizm wytwarza blokadę przeciwsłoneczną i spowalnia starzenie się skóry.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl