Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Anna Kuczkin

Dieta tropikalna

Dieta tropikalna
Dieta tropikalna

Dieta tropikalna to dobry pomysł na wiosenne odchudzanie i dostarczenie organizmowi dużej dawki witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego jego funkcjonowania. Poza tym ta dieta odchudzająca jest po prostu smaczna. Wymaga tylko trochę trudu w zgromadzeniu potrzebnych produktów do sporządzenia potraw. Dieta owocowa powinna trwać od 7 do 21 dni. Każdy tydzień może oznaczać utratę 1,5 kilograma zbędnej wagi. Dietę można powtarzać co 2 miesiące. Może ją stosować każda osoba, która nie ma przeciwwskazań do stosowania diet odchudzających.

spis treści

1. Przykładowy jadłospis diety tropikalnej

  • Dzień 1

Śniadanie: pasta z ananasa, szklanka kawy bez dodatku cukru.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Drugie śniadanie: chleb chrupki, plaster szynki, ogórek kwaszony, niskokaloryczna margaryna, szklanka zielonej herbaty bez dodatku cukru.

Obiad: miska zupy egzotycznej.

Podwieczorek: pomarańcza, herbata czerwona bez dodatku cukru.

Kolacja: miska zupy z awokado, szklanka herbaty bez dodatku cukru.

POZNAJ CZERYMOJĘ

Uwielbiasz owoce tropikalne? Wypróbuj czerymoję - owoc o niecodziennym wyglądzie i jeszcze bardziej zaskakującym smaku.

  • Dzień 2

Śniadanie: marakuja z mlekiem kokosowym, kawa z mlekiem (0% tłuszczu) bez cukru.

Drugie śniadanie: sałatka z dodatkiem szynki i melona, szklanka herbaty bez cukru.

Obiad: chłodnik z owoców egzotycznych i groszek ptysiowy.

Podwieczorek: jogurt naturalny, banan, szklanka wody.

Kolacja: serek z kiwi, herbata z cytryną bez cukru.

  • Dzień 3

Śniadanie: omlet z jednego jajka, dżem z figi, kawa z mlekiem (0% tłuszczu) bez cukru.

Drugie śniadanie: pieczywo chrupkie żytnie, pomidor, szynka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Obiad: ryż, szklanka wody.

Podwieczorek: banan, kiwi, mandarynka, szklanka wody.

Kolacja: miska zupy z kokosa, szklanka herbaty z cytryną.

Czytaj więcej

  • Dzień 4

Śniadanie: dwie kromki chleba pełnoziarnistego, pomidor, 2 plasterki szynki, kawa z mlekiem (0% tłuszczu) bez cukru.

Drugie śniadanie: serek homogenizowany, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.

Obiad: miska zupy egotycznej.

Podwieczorek: 10 suszonych daktyli, szklanka wody.

Kolacja: pieczony banan, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

  • Dzień 5

Śniadanie: twaróg bananowy, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Drugie śniadanie: kanapka – pieczywo chrupkie, plaster sera żółtego, pomidor i ogórek, szklanka wody lub herbaty z cytryną bez cukru.

Obiad: polędwica wołowa zrobiona w sposób orientalny, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Podwieczorek: szklanka soku z kiwi.

Kolacja: pieczony banan, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

2. Zalety i wady diety tropikalnej

Dieta owocowa wykorzystująca owoce tropikalne odkwasza organizm, a także dostarcza dużych ilości witaminy C. Wadą tej diety jest jej działanie na układ pokarmowy: jest ona raczej drażniąca i może powodować bóle żołądka, szczególnie jeśli jest wrażliwy. Często spożywany sok z cytryny może ponadto uszkadzać szkliwo zębów. Oprócz tego, nie ma naukowych dowodów, że jest toskuteczna dieta odchudzająca. Nie jest ona przeznaczona dla kobiet w ciąży i karmiących, dzieci i osób uczulonych na cytrusy. Posiłki dostarczają dziennie 1000 kalorii. Owoce tropikalne zapewniają duże ilości witamin A, C, E, błonnika i potasu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze