Dieta wegańska czy zawierająca mięso? Dwaj bliźniacy postanowili to sprawdzić. Wzięli udział w niecodziennym eksperymencie
Wiele osób zastanawia się, jak na ich zdrowie wpłynęłoby zrezygnowanie z mięsa w diecie. Dwóch braci bliźniaków postanowiło to sprawdzić. Przez dwanaście tygodni jeden z nich jadł wyłącznie wegańskie posiłki, natomiast drugi żywił się posiłkami mięsnymi.
1. Dieta wegańska
Bracia Turner z Wielkiej Brytanii są aktywni fizycznie i chcieli sprawdzić, jak zmiana diety wpłynie na ich sprawność. Dlatego przez cały czas trwania eksperymentu pozostawali pod czujnym okiem naukowców z King’s Collage, którzy badali ich w różnych momentach projektu.
Obaj panowie spożywali posiłki przyrządzane przez tego samego kucharza, które miały taką samą wartość kaloryczną. Posiłki miały również mieć zbliżoną podaż witamin i mikroelementów.
Po dwunastu tygodniach okazało się, że Hugo (będący na diecie wegańskiej) schudł 2 kilogramy, a ponadto zredukował swoją tkankę tłuszczową o 1 punkt procentowy (z 13 do 12 proc.). Twierdził również, że ma znacznie więcej energii, choć zauważył również jeden minus - spadek libido. Lekarze zauważyli również wyraźny spadek cholesterolu we krwi Hugona.
Drugi z braci, Ross, przytył 6,2 kilograma, co raczej sugeruje, że jego dieta była źle zbilansowana. Tkanka tłuszczowa zwiększyła swoją objętość o 2 punkty procentowe (do 15 proc.). Co ciekawe, poziom cholesterolu u Rossa utrzymał się na stałym poziomie przez cały okres badań.
Co więcej, według naukowców z King’s Collage, Hugo miał zyskać większą odporność na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, czy nowotwory. Naukowcy wywnioskowali to z badań kału, które przeprowadzono po zakończeniu eksperymentu.
Zobacz także: Jak obniżyć wysoki cholesterol?
2. Wątpliwości związane z eksperymentem
Wątpliwości związane z eksperymentem nasuwają się już po przeanalizowaniu założeń wstępnych. Dieta wegańska jest zdrowa, o ile osoby ją stosujące pamiętają o odpowiedniej podaży witamin i mikroelementów. Polski Instytut Żywności i Żywienia przypomina, że mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest dobrze przyswajalne i zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy. Jest również źródłem żelaza lepiej przyswajalnego niż żelazo pochodzenia roślinnego. Oprócz żelaza w mięsie występują takie składniki mineralne jak:
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- miedź,
- siarka,
- witamina B12.
3. Zbilansowana dieta
Warto pamiętać, że podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest odpowiednio zbilansowana dieta. W 2005 roku powstała nowa wersja piramidy żywienia, która uwzględnia najnowsze odkrycia w dziedzinie dietetyki. Podstawą piramidy są kontrola wagi oraz regularne ćwiczenia, gdyż podnoszą szanse utrzymania dobrego zdrowia. Dalej kształtuje się ona następująco (przedstawienie od dołu piramidy pokazuje, jakich produktów powinno być w diecie najwięcej, a jakich najmniej – te znajdują się na szczycie piramidy):
- produkty pełnoziarniste,
- oleje roślinne,
- warzywa i owoce,
- ryby, drób, jaja,
- orzechy i warzywa strączkowe,
- produkty mleczne,
- czerwone mięso i masło,
- biały chleb, ziemniaki, biały ryż, słodycze (umiarkowanie lub wcale),
- alkohol.
Zobacz także: Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe