Dieta wysokobiałkowa dla sportowców - zasady, produkty, posiłki, jadłospis
Dieta wysokobiałkowa to jedna z najczęściej stosowanych diet wśród sportowców. Mechanizm diety polega na dostarczaniu organizmowi dużych ilości pełnowartościowego białka, które buduje tkankę mięśniową.Dieta bogatobiałkowa jest zalecana sportowcom zajmującym się sportami siłowymi oraz osobom chcącym zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Jeśli zależy ci na wyrzeźbieniu mięśni, a jednocześnie redukcji tkanki tłuszczowej, ogranicz do minimum w diecie tłuszcz i węglowodany oraz zwiększ białko. Podpowiadamy, jakie produkty najlepiej wprowadzić do jadłospisu, aby zdrowo zmienić wygląd sylwetki.
- 1. Zasady diety wysokobiałkowej dla sportowców
- 1.1. Źródła białka w diecie dla sportowców
- 1.2. Ile białka w diecie dla sportowców
- 1.3. Białko po treningu
- 2. Ile można schudnąć na diecie wysokobiałkowej dla sportowców?
- 3. Jadłospis w diecie wysokobiałkowej dla sportowców
- 4. Przepisy w diecie wysokobiałkowej dla sportowców
1. Zasady diety wysokobiałkowej dla sportowców
Dieta wysokobiałkowa to dieta bogata w białko, które oprócz funkcji budujących pełni również inne role:
- stanowi podstawę do syntezy enzymów oraz hormonów
- uczestniczy w biosyntezie komórek odpornościowych, tym samym zwiększa odporność organizmu
- transportuje tlen (hemoglobina)
- uczestniczy w regeneracji tkanek
- zmniejsza apetyt
Jednocześnie dieta wysokobiałkowa jest uboga w węglowodany i tłuszcze, które są materiałem energetycznym. Sama dieta nie zwiększy przyrostu tkanki mięśniowej bez intensywnych ćwiczeń siłowych.
Podstawowym zadaniem, jakie powinna spełniać dieta sportowca, jest właściwa podaż energii do wysiłku fizycznego, w tym dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, aby można było utrzymać odpowiednio wysokie obciążenie treningowe. Brak odpowiedniej ilości energii powoduje obniżenie wyników. Optymalnie zestawiona dieta sportowca powinna uwzględniać odpowiednią podaż białka (zapotrzebowanie jest zróżnicowane w zależności od dyscypliny) i tłuszczu odpowiedniej jakości, w tym omega-3. Kolejnym wrogiem prawidłowego odżywiania u sportowców jest brak regularności spożywania posiłków, w tym słaba jakość odżywcza podyktowana dużą ilością treningów, częstymi wyjazdami, brakiem czasu i umiejętności kulinarnych, co powoduje w rezultacie sięganie po mało odżywcze i wysokokaloryczne produkty. Z tego względu często obserwujemy niedobory witamin z grupy B i E, cynku, selenu, magnezu, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i chromu, a także antyoksydantów.
Dieta dla sportowca oprócz białka powinna dostarczać odpowiednią ilość kalorii - 3000-3500 kcal. Zwiększona zawartość kalorii jest spowodowana dość dużą aktywnością fizyczną podczas treningów.
Dieta sportowca powinna również dostarczać substancje o działaniu antyoksydacyjnym - witaminy A,C, E oraz selen. Zdolność usuwania wolnych rodników wykazują także flawonoidy zawarte w warzywach, owocach, kakao oraz zielonej herbacie. Wolne rodniki w nadmiarze uszkadzają komórki oraz przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych.
1.1. Źródła białka w diecie dla sportowców
Białko znajduje się w takich produktach jak mleko, mięso, ryby (pełnowartościowe białko zwierzęce), a także w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż (białko roślinne).
W trakcie stosowania diety wysokobiałkowej sportowcy mogą również sięgnąć po batony proteinowe. Szybko zaspokajają głód i dodają energii tak potrzebnej po skończonym treningu, a w dodatku dostarczają dużych ilości białka.
Przy bardzo intensywnej aktywności fizycznej (ćwiczenia siłowe, kulturystyka) i po konsultacji z dietetykiem możliwe jest dołączenie do diety odżywek białkowych.
Można je wymieszać z chudym mlekiem albo wodą niegazowaną. Stosując odżywki białkowe należy być bardzo ostrożnym, gdyż zbyt duża ilość białka w diecie obciąża nerki i wątrobę, zakwasza organizm, stając się bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
Jednak odpowiednio kontrolowany poziom białka w organizmie, dodatkowo wzmacniany dzięki odżywkom, znacznie przyspiesza przyrost masy mięśniowej i pozwala uzyskać pięknie wyrzeźbioną sylwetkę.
1.2. Ile białka w diecie dla sportowców
Jaką ilość białka powinna zawierać najlepsza dieta wysokobiałkowa dla sportowców? W dużej mierze zależy to od rodzaju uprawianej dyscypliny sportu. Dotyczy to zwłaszcza sportów, w których ważną rolę odgrywa siła mięśniowa lub w których mięśnie zawodnika są bardziej narażone na urazy.
Jednak przyjmuje się, że dieta wysokobiałkowa powinna dostarczać organizmowi białka zwierzęcego w ilości nie większej niż 2 g/kg masy ciała, czyli około 150-180 g na dobę.
By skomponować jadłospis diety wysokobiałkowej dla sportowców, trzeba nieraz korzystać z tabel z wartościami odżywczymi w celu zapoznania się z ilością białka w 100 gramach produktu. Najwięcej białka zawierają produkty mięsne, dlatego też każdy posiłek musi bazować na mięsie.
Zawartość białka w mięsie (w 100 gramach):
- Baranina (udziec) - 18 g białka
- Cielęcina (chuda, bez kości) - 20 g
- Cielęcina (łopatka) - 19,9 g
- Cielęcina (sznyclówka) - 20,5 g
- Dorsz świeży (bez skóry) - 16 g
- Dorsz z rusztu - 22,1 g
- Dorsz wędzony - 22,1 g
- Flądra świeża - 16,5 g
- Gęś (tuszka) - 14,1 g
- Indyk - 24 g
- Indyk (piersi bez skóry) - 19,2 g
- Indyk (podudzie) - 15,7 g
- Kaczka - 18 g
- Karp - 16 g
- Królik - 21 g
- Kurczak chudy - 23 g
- Kurczak pieczony - 16,4 g
- Kurczak (mięso z piersi bez skóry) - 21,5 g
- Kurczak (mięso z uda ze skórą) - 16,8 g
Przy przygotowywaniu potraw białkowych należy wystrzegać się smażenia na oleju. Można je gotować piec, a mięso grillować.
Przeczytaj także
1.3. Białko po treningu
Większość osób ze względu na pracę i poranne czynności wykonuje swój codzienny trening późnym wieczorem. To nic złego - każdy trenuje wtedy, kiedy może. Ważne, aby w ogóle zacząć ćwiczyć. Ważne są także posiłki, które muszą być spożywane zaraz po treningu - a dokładnie do godziny po nim. Muszą być one spożywane niezależnie od tego czy budujemy masę mięśniową czy jesteśmy na redukcji. Od niejedzenia ani nie schudniemy, ani nie zbudujemy mięśni. Niezależnie czy ćwiczymy o godzinie 18, 20, czy 22, musimy spożyć posiłek.
Dobrym wyborem będzie zjedzenie serka wiejskiego z warzywami, kilku jajek, sałatki z kurczakiem, indykiem lub rybą. Wybierając izolat białka lub białko serwatkowe ważne są proporcje. Należy spożyć od 20 do 25 gramów białka po skończonym treningu.
Przyjmując białko po treningu, przyśpieszamy procesy regeneracyjne mięśni. Trzeba je odbudować, gdyż w czasie treningu zostały nieco naruszone. W czasie treningu mięśnie wykonują bardzo ciężką pracę, niestety w tym czasie w ich obrębie tworzą się mikrouszkodzenia, Aby naprawić wyrządzone podczas treningu szkody, niezbędne będzie spożycie dawki protein.
2. Ile można schudnąć na diecie wysokobiałkowej dla sportowców?
Niestety, nie można jednoznacznie określić ilości utraconych kilogramów. Każdy organizm ma nieco inny metabolizm. Bez wątpienia, sumiennie wybierając produkty i odpowiednio przygotowując posiłki, zgubisz od 1 do 5 kg w ciągu trzech tygodni.
Utrata ciała jest gwarantowana, ponieważ białka przyspieszają przemianę materii, hamują apetyt oraz dają na dłuższy okres uczucie sytości po spożyciu posiłku.
3. Jadłospis w diecie wysokobiałkowej dla sportowców
I śniadanie 350 kcal
- 2 małe kromki chleba pełnoziarnistego (100 g),
- polędwica sopocka (50 g),
- 2 ogórki surowe,
- 1 pomidor (100 g),
- szklanka kefiru (200 g).
II śniadanie 250 kcal
- 1 bułka pełnoziarnista (60 g),
- pasta (ser biały półtłusty - 80 g, papryka czerwona - dowolna ilość, przyprawy).
Obiad 450 kcal
- pieczony filet z kurczaka (200 g),
- fasolka szparagowa (300 g),
- ryż brązowy (50 g).
Podwieczorek 100 kcal
- 1 banan (100 g),
- jogurt naturalny (120 g).
Kolacja 300 kcal
- kalafior gotowany (300 g),
- 2 jajka sadzone na 5 g oleju słonecznikowego,
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego (50 g).
Razem: 1450 kcal.
4. Przepisy w diecie wysokobiałkowej dla sportowców
- sałatka z kurczakiem
Na patelni podsmażamy odpowiednią porcję mięsa. Dodajemy ulubione warzywa i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- serek wiejski z warzywami
do odtłuszczonego serka wiejskiego dodajemy ulubione warzywa np.: szczypiorek, cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i posiłek mający w sobie białko po treningu gotowy!
- wafle ryżowe z tuńczykiem
Na 4 wafle ryżowe nakładamy puszkę tuńczyka w sosie własnym. Pyszny posiłek zawierający białko po treningu gotowy!