Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy
Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność, wypadanie włosów, pocenie się i nieregularne bicie serca. Aby zapobiec zanikowi mięśni oraz kurczeniu się kości należy przejść na dietę wysokobiałkową, a także wzbogacić codzienne menu w produkty bogate w wapń.
W tym artykule:
Dieta wysokobiałkowa
Białko , czyli inaczej proteiny są niezbędne do wytwarzania energii, budowy mięśni i regeneracji tkanek. Niedostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki białka może spowodować zahamowanie wzrostu, utratę masy mięśniowej, osłabienie układu odpornościowego i problemy z sercem.
Produkty białkowe
Spożywanie produktów bogatych w białko przyczynia się do wzmocnienia kości redukując ryzyko złamań. Badania dowodzą, że dieta wysokobiałkowa połączona z dostarczaniem organizmowi wapnia i witaminy D poprawia kondycję mięśni i kości u osób dorosłych. Do produktów bogatych w białko należą:
- ryby (bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, co spowalnia szybkie bicie serca spowodowane nadczynnością tarczycy),
- czerwone mięso,
- drób,
- przetwory mleczne,
- jajka.
Wapń w diecie przy tarczycy
Oprócz diety wysokobiałkowej przy nadczynności tarczycy należy dostarczać organizmowi wapń, ponieważ zaburzenia funkcjonowania tarczycy powodują utratę witamin i składników odżywczych prowadząc w ten sposób do osłabiania układu kostnego, które może skończyć się osteoporozą. Wapń znajduje się w takich produktach jak:
Kofeina w diecie w niedoczynności tarczycy
Dieta przy tarczycy wymaga wyeliminowania spożycia kofeiny, która niekorzystnie wpływa na serce oraz powoduje niepokój, nerwowość i zmęczenie. Czekolada zawiera kofeinę, a więc należy jej unikać tak samo jak kawy, herbaty i napojów energetycznych.
Dieta proteinowa to podstawa w nadczynności tarczycy. Codzienną dietę należy wzbogacić w produkty białkowe, ale również w wapń. Przestrzeganie zasad diety wysokobiałkowej wspomaga leczenie nadczynności tarczycy.
Źródła
- Cabot S., Jasinska M. Leczenie chorób tarczycy - Holistyczne metody poprawy pracy tarczycy, Mada, Warszawa 2009, ISBN 978-83-89624-61-1
- Muller S.D., Pfeuffer C. Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002, ISBN 83-200-2680-6
- Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
- Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.