13 z 15Dieta wysokobiałkowa - wady
Wady diety wysokobiałkowej
Dieta wysokobiałkowa, choć pomaga schudnąć, ma też swoje wady. Oto kilka z nich: – zazwyczaj po zakończeniu diety przybieramy z powrotem na wadze; – dieta ta podwyższa ilość konsumowanego białka kosztem owoców i warzyw (zawierają one substancje odżywcze, wspomagające układ immunologiczny), co z kolei czyni nas bardziej podatnymi na nowotwory, podwyższony poziom cholesterolu, choroby serca, osteoporozę, problemy z nerkami; – większość diet wysokobiałkowych jest pełna kwasów tłuszczowych, a uboga w błonnik. Ta kombinacja może podwyższyć poziom cholesterolu i zwiększyć ryzyko choroby serca czy zawału. American Heart Association nie rekomenduje tej diety jako sposobu na utratę wagi; – dieta wysokobiałkowa powoduje utratę wapnia w większej niż normalnie ilości, co w konsekwencji, na dłuższą metę stosowania tej diety, może doprowadzić do osteoporozy.