Dieta zupowa – na czym polega? Efekty, wady i zalety
Dieta zupowa pozwala schudnąć nawet 5 kg miesięcznie – bez efektu jojo. Polega ona na umieszczeniu w codziennym jadłospisie zup dietetycznych, które należy spożywać kilka razy dziennie. Sprawdźmy, na czym polega dieta zupowa oraz dlaczego warto ją stosować.
1. Dieta zupowa – zasady
Główną zasadą diety zupowej jest oczyszczenie organizmu i przyspieszenie metabolizmu. Skutkiem ubocznym tego zabiegu jest utrata kilogramów. Zupy są lekkostrawne, zawierają wiele składników odżywczych oraz nawadniają organizm.
Podczas stosowania diety zupowej liczenie kalorii jest mniej istotne. Najważniejsze jest, aby zupę jeść odpowiednio powoli i do syta. Przy diecie zupowej można jeść do 7 posiłków dziennie.
Przygotowywane zupy powinny być różnorodne. Do południa spożywamy te o wyższej kaloryczności, natomiast w drugiej połowie dnia jemy posiłki niskokaloryczne. Diecie zupowej powinna towarzyszyć także aktywność fizyczna. Utrata wagi podczas jej stosowania nie powinna być większa niż 2 kg tygodniowo. Długość diety zupowej można dobrać zależnie od potrzeb, maksymalnie do 6 miesięcy.
2. Dieta zupowa – jak przyrządzać zupy?
Zupy dietetyczne mogą zawierać warzywa, makarony, mięso, ryby, płatki zbożowe lub nasiona. Można do nich dodawać jogurt lub śmietanę, lecz dosypywanie mąki jest zabronione. Zupy nie mogą zawierać gotowych mieszanek przypraw, kostek rosołowych lub smażonych i wędzonych mięs. Wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny być surowe. Odpowiednio przygotowana zupa składa się w połowie z płynu i połowie ze stałych produktów.
3. Dieta zupowa – jak się przygotować?
Przygotowując się do rozpoczęcia diety, powinniśmy ustalić nasz cel oraz ocenić poziom motywacji. Każdego dnia będziemy musieli przygotować co najmniej 3 różne zupy. Istotne jest zatem odpowiednie rozplanowanie dnia, co pozwoli nam znaleźć czas na zakupy i gotowanie.
Codziennie w godzinach porannych należy wypijać szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Ze względu na to, że gotowane potrawy tracą witaminy, istotne jest by każdego popołudnia spożywać porcję świeżych owoców. Przed samym snem wypija się kolejną szklankę ciepłej wody, lecz tym razem z dodatkiem miodu. Ważne jest, by pilnować godzin spożywanych posiłków. Ostatni z nich można zjeść 5 godzin przed snem.
4. Dieta zupowa – efekty
Dieta zupowa poprawia samopoczucie, polepsza metabolizm oraz sprawia, że nie odczuwamy głodu. Wpływa też na lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dodatkowym efektem diety jest utrata około 5 kg miesięcznie.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
5. Dieta zupowa – wady i zalety
Dieta zupowa ma dużo zalet, jednak posiada także pewne wady. Główne zalety diety zupowej to m.in.:
- Nie jest monotonna;
- Nawadnia organizm;
- Poprawia metabolizm;
- Poprawia stan włosów, skóry i paznokci;
- Zapobiega odczuwaniu głodu;
- Jest stosunkowo tania;
- Można ją dostosować do własnego gustu.
Do wad diety zupowej zaliczamy:
- Mała ilość witamin w gotowanych zupach;
- Zmniejszona konieczność przeżuwania i gryzienia, które wpływają na zdrowie jamy ustnej;
- Zakończenie diety jest wolnym procesem, który powinien być konsultowanym z dietetykiem. Przy nieprawidłowym zakończeniu diety może nastąpić efekt jojo.