Przepis na ciasteczka - czy ciastka mogę być zdrowe, przepisy
Uwielbiasz słodycze, ale doskonale wiesz, że nie koniecznie dobrze służą twojemu organizmowi? Spokojnie, możesz jeść je często, ale przyrządzając je samemu i ze sprawdzonych i zdrowszych zamienników.
1. Czy ciastka mogę być zdrowe?
Owszem, mogą być zdrowe, pod warunkiem, że przyrządzimy je sami i z wiadomego pochodzenia produktów. Zamiast zwykłej białej mąki, można dodać mąkę pełnoziarnistą albo ulubione nasiona i pestki: siemię lniane, migdały, sezam nasiona chia, można dodać też płatki owsiane.
Zamiast cukru możemy wybrać miód albo słodzik typu ksylitol, a także daktyle albo śliwki. Idealnie smakuje dodanie do wypieków warzyw, chodzi tutaj o fasolę albo marchewkę. Awokado również będzie doskonałym zamiennikiem do słodkich deserów.
Doskonałym i smacznym wyborem może okazać się też dodanie do ciastek kaszy jaglanej. Może i nie wyobrażasz sobie słodkości, z tego typu produktami, ale spróbuj, a regularnie będziesz robiła słodkości właśnie z tych niekonwencjonalnych zamienników.
2. Przepisy na ciasteczka
Ciasteczka owsiane z daktylami i bananami. Składniki:
200 gramów płatków owsianych;
jedna łyżka siemienia lnianego;
7 daktyli;
2 duże banany.
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze wykładamy papier do pieczenia. Banany rozgniatamy w misce razem z daktylami, mieszamy razem z płatkami i siemieniem lnianym. Formujemy ciastka z otrzymanej masy i kładziemy na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Ciasteczka z czerwonej fasoli z masłem orzechowym. Składniki:
2 szklanki ugotowanej, czerwonej fasoli;
2 łyżki kakao;
łyżka siemienia lnianego;
5 daktyli;
4 łyżki masła orzechowego (100% orzechów).
Wykonanie: Fasolę, masło orzechowe i namoczone daktyle rozgnieść na jednolitą masę, dodać kakao i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Uformować dowolny kształt z masy i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 30 minut.
Czekoladowe ciastka owsiane bez cukru. Składniki:
szklanka płatków owsianych górskich;
dwie łyżki amarantus;
pół szklanki daktyli;
łyżka mąki owsianej;
2 łyżki kakao;
łyżka siemienia lnianego.
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, do uzyskania jednolitej masy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, uformować ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT"
- Czy płatki owsiane są zdrowe? - odpowiada dietetyk mgr Patrycja Sankowska
- Czy można jeść surowe płatki owsiane? - odpowiada dietetyk Joanna Wasiluk
Ciasteczka z awokado. Składniki:
jedno dojrzałe awokado;
2 łyżki kakao bez cukru;
pół szklani płatków owsianych;
czekolada gorzka bez cukru;
jedno jajko;
50 gramów cukru trzcinowego.
Wykonanie: Awokado, płatki owsiane i jajko blendujemy ze sobą. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, na koniec kroimy resztę czekolady i dodajemy do masy. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy na 15 minut uformowane ciastka.
Dietetyczne i zdrowe ciastka, to łatwy sposób na zamiennik niezdrowych słodyczy. Są łatwe w przygotowaniu i dostarczają organizmowi bardzo cennych składników odżywczych, tak naprawdę wszystko zależy od własnej inwencji twórczej i tego co zechcemy dodać do wypieków.