Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś

Dla jednej osoby zdrowa dieta, dla innej – kłopoty

Avatar placeholder
02.09.2016 10:04
Dla jednej osoby zdrowa dieta, dla innej – kłopoty
Dla jednej osoby zdrowa dieta, dla innej – kłopoty (Zdjęcie glukometru / Shutterstock)

Zbliża się pora noworocznych postanowień, a do najbardziej popularnych należy zrzucenie wagi i zdrowsze żywienie. Wyzwaniem może okazać się nie tylko trzymanie diety, ale i wybór tej właściwej.

Jak pokazują pierwsze tego rodzaju badania, potwierdzając przy okazji znaną prawdę, nie istnieje uniwersalna dieta, która byłaby idealna dla wszystkich.

8 kroków do optymalnej diety
8 kroków do optymalnej diety [8 zdjęć]

Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych

zobacz galerię

1. Zdrowa dieta to pojęcie względne

Badania przeprowadzone przez izraelskich naukowców i opublikowane w medycznym czasopiśmie „Cell” wykazują, że nawet jeśli kilka osób zje identyczne posiłki, ich trawienie może przebiegać w odmienny sposób.

Zobacz film: "Polacy mają bardzo złe nawyki żywieniowe. Coraz więcej otyłych"

Popularny wśród dietetyków termin – indeks glikemiczny – podaje się jako wskaźnik wzrostu cukru we krwi po zjedzeniu danego produktu. Jego wysoki poziom jest ściśle łączony z problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca i otyłość.

Problem z indeksem glikemicznym polega na tym, że został on opracowany w oparciu o analizę reakcji na różne potrawy małoliczebnych grup osób. Najnowsze badania Instytutu Naukowego Weizmanna udowodniły, że wskaźnik ten nie może być stałą wartością przypisaną do danego pokarmu, ponieważ w dużej mierze zależy od tego, kto ten produkt spożywa.

2. Skąd różnice?

Naukowcy zaprosili do badań blisko 800 wolontariuszy i poprosili ich o uzupełnienie ankiet dotyczących stylu życia i zdrowia. Następnie poddano ich pomiarom ciała i analizie krwi.

Przez tydzień uczestnicy mieli zgodnie z prawdą opisywać ile spali, ćwiczyli i co jedli, używając do tego aplikacji na telefon. Za pomocą podskórnego sensora pomiaru glukozy co pięć minut badano im jej poziom.

Następnie naukowcy przeanalizowali reakcje organizmu badanych na jedzenie. – Obserwacje tak obszernej grupy dały niezwykle istotne dane i pokazały, jak bardzo myliliśmy się względem jednego z kluczowych konceptów naszego życia: żywienia – komentuje Eran Elinav z Wydziału Układu Odpornościowego Instytutu Weizmenna. Okazuje się, że kluczem do zrozumienia niekiedy drastycznie różnych reakcji organizmów na dane produkty są jelita.

Naukowcy poddali analizie bakterie znajdujące się w kale uczestników, dzięki czemu udało im się ustalić, że obecność niektórych drobnoustrojów w organizmie może rzeczywiście mieć związek z poziomem wzrostu cukru we krwi po spożyciu posiłku. To właśnie dlatego żywność, która dla jednej osoby będzie dobrym wyborem, dla innej może okazać się szkodliwa.

3. Indywidualnie dobrana dieta

Jak pokazują wyniki badań izraelskich naukowców, cudowny jadłospis współpracownika lub sąsiada może okazać się mało skuteczny w twoim przypadku. Jeśli masz problemy ze zrzuceniem wagi i szukasz skutecznej diety, możesz spróbować prowadzić dziennik żywieniowy, w którym należy zapisywać reakcje organizmu na różne produkty.

Wymaga to czasu i skrupulatności, ale przy odrobinie cierpliwości możesz samodzielnie opracować dietę, która sprawi, że twój głód będzie zaspokojony, będziesz mieć dużo energii i schudniesz.

Warto również popracować nad swoją mikrobiotą jelitową, stosując odpowiednio dobrane probiotyki i prebiotyki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze