3 z 6Zapobieganie chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona polega na postępującym procesie zwyrodnienia komórek nerwowych, co prowadzi do obumierania neuronów. Choroba ta objawia się drżeniem kończyn, sztywnością mięśni oraz spowolnieniem ruchowym. Statystyki pokazują, że w Polsce ok. 70 tys. osób cierpi na tę chorobę.
Okazuje się, że cynamon może być pomocny w jej leczeniu. Wyniki badań naukowców z Rush University Medical Center pokazują, że przyprawa ta pomaga chronić neurony przed chorobami degeneracyjnymi układu nerwowego, jak chociażby wspomniana choroba Parkinsona.
Zawarte w cynamonie substancje (głównie aniony benzoesanowe) przenikają do mózgu i chronią go przed niszczeniem ochronnych białek Parkin i DJ-1. Analizy naukowców wykazały, że regularne spożywanie cynamonu hamuje anatomiczne, biomechaniczne oraz komórkowe zmiany w mózgu, które są charakterystyczne przy chorobie Parkinsona.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Leśna aspiryna. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo