4 z 6Hamowanie rozwoju choroby Alzheimera
Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że cynamon zawiera jeszcze inne cenne dla mózgu substancje: aldehyd cynamonowy i epikatechinę. Związki te hamują gromadzenie się szkodliwego białka tau w mózgu, które związane jest z rozwojem choroby Alzheimera. Cynamon wpływa na prawidłową pracę białka w komórkach mózgowych, dzięki czemu tworzy się struktura, która wspomaga oczyszczanie toksycznych protein.
Obecnie leczy się skutki choroby – utratę pamięci, problemy z rozumowaniem. Niestety stosowane obecnie leki nie powstrzymują przyczyny obumierania komórek mózgu. Być może cynamon stworzy szansę na zahamowanie objawów choroby, ponieważ zapobiega powstawaniu splątków neurofibrylarnych, które są charakterystyczne dla choroby Alzheimera.
Redakcja poleca: Nie będzie łatwo, ale się uda. Najskuteczniejszy sposób na zerwanie z cukrem