3 z 6Ryby a olej słonecznikowy
Ryb jemy zdecydowanie za mało. Statystyczny Polak spożywa ich jedynie ok. 7 kg rocznie. Przy kilkudziesięciu kilogramach wieprzowiny i drobiu to kropla w morzu.
Tymczasem ryby są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: kwasu eikozapenatenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).
Substancje te mają dobroczynny wpływ na układ krążenia. Chronią przed miażdżycą, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzapalne. Ich obecność jest niezbędna do prawidłowej pracy układu krwionośnego i immunologicznego.
Aby ogranizm mógł jednak korzystać z tych właściwości, powinien być zachowany odpowiedni stosunek omega-3 do omega-6.
Optymalne proporcje to 5-6:1. Czyli na 5-6 łyżek omega-6 powinniśmy spożywać 1 łyżkę omega-3. A niektóre źródła podają, że tych pierwszych kwasów powinno być jeszcze mniej. Dlaczego?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Zbija cholesterol, niszczy zarazki. Zrobisz w domu w 5 minut