Dlaczego nigdy nie powinieneś zamawiać sałatek w restauracji? Kilka ważnych powodów
Sałatki wydają się zdrowym i niskokalorycznym rozwiązaniem, jeśli chodzi o wybór dań w restauracji. Zamawiając je, sądzimy, że to najlepsza decyzja dla naszego organizmu. Może być to jednak mylne wrażenie, a w apetycznej sałatce mogą kryć się składniki niebezpieczne dla zdrowia.
1. Owoce i warzywa w restauracjach
Mówi się, że owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety. Przekonanie, o wyższości owoców i warzyw nad innymi potrawami sprawia, że jedząc poza domem, chętnie sięgamy po sałatki lub soki owocowe. Jednak restauracyjne mieszanki sałat, rukoli i szpinaku mogą nie być tak zdrowe, jak na się wydaje.
Zobacz też: Sałatka - sałatka z komosą, jarmużem, arbuzem, sałatka odmładzająca, orientalna i włoska
2. Bakterie i pasożyty
Na niedomytych warzywach mogą się znajdować pasożyty, bakterie E.coli czy bakterie z grupy Salmonella. Składniki sałatki nie są poddawane obróbce termicznej, która mogłaby te szkodliwe drobnoustroje zniszczyć.
Największe zagrożenie dla zdrowia to tzw. miksy sałat. Niektóre restauracje przygotowują je samodzielnie w większej ilości z wyprzedzeniem. W innych zamawia się gotowe mieszanki od kontrahentów. Bakterie mogą się w nich namnażać przed podaniem. Zwłaszcza niebezpieczne są sałaty przechowywane w woreczku. Listeria, salmonella i pałeczki coli to tylko niektóre z zagrożeń.
Nawet ekologiczna żywność może być zanieczyszczona bakteriami. Co więcej, unikanie środków chemicznych w hodowli, może nieść negatywne skutki, jak narażenie na przykład na grzyby atakujące roślinność. Ich wpływ na organizm człowieka może być bardzo negatywny, począwszy od reakcji alergicznych, a na większym ryzyku nowotworów kończąc.
Sałatki mogą też być niezdrowe, jeśli restauracja wzbogaca je o tłuste sosy. Zamiast czuć się po jedzeniu lekko, można mieć nieprzyjemne wzdęcia, obciążony żołądek i zjeść o wiele więcej kalorii, niż się podziewamy.
Zobacz też: Sałatki dietetyczne – składniki, dressing
3. Droga sałata
Sałatki są niekorzystnym rozwiązaniem również ze względów ekonomicznych.
Biorąc pod uwagę wielkość i zawartość porcji, to często najmniej opłacalny posiłek w menu. Szacuje się, że większość sałatek kosztuje konsumenta ok. 20 razy więcej, niż realna wartość składników.
Zobacz też: Rzeczy, które różnią zdrowo odżywiających się ludzi w restauracjach od ciebie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl