Dlaczego warto jeść gęsi smalec? (WIDEO)
Jakiś czas temu media obiegła wiadomość, że Anna Lewandowska otrzymała nominację w plebiscycie na Biologiczną Bzdurę 2017 roku. Jednym z powodów był wpis na temat gęsiego tłuszczu. Anna Lewandowska stwierdziła, że jest on świetnym źródłem białka. Oczywiście w gęsim smalcu go nie znajdziemy, ale i tak warto włączyć ten tłuszcz do diety. Dlaczego?
Gęsi smalec zawiera w sobie wszystkie rodzaje tłuszczów: tłuszcze nasycone, tłuszcze jednonasycone i tłuszcze wielonasycone. Właściwości tego smalcu mogą być bardzo korzystne dla naszego zdrowia.
Produkt ten zawiera w sobie między innymi kwas oleinowy, który chroni nas przed miażdżycą i chorobami serca. Warto przy tej okazji pamiętać, że smalec gęsi powinien być stosowany na zimno. To jednak nie jedyny sposób.
Gęsi smalec można również spożywać na gorąco, na przykład dodając go do ciepłego mleka z miodem. Taka mikstura wypita przed pójściem spać pomaga przy kaszlu i katarze.
Warto pamiętać, że gęsi tłuszcz może być również stosowany zewnętrznie. Można go wmasowywać w klatkę piersiową kiedy męczy nas kaszel lub nacierać bolące miejsca gdy męczy nas choroba reumatyczna.
Chcecie dowiedzieć się więcej na temat zdrowotnych właściwości gęsiego smalcu? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo. Pamiętajmy jednak, by zachować rozsądek podczas spożywania tego produktu, ponieważ w nadmiarze może on wyrządzić więcej szkód niż przynieść korzyści.