Dlaczego warto jeść zupy?
1 z 7Miłośnicy zup
Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa – Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu roku zjada nawet 100 litrów zup, a prawie połowa rodaków zaczyna od nich obiad. To dobre wieści, ponieważ są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.
Na świecie są regiony, w których jedzenie zupy na śniadanie nikogo nie dziwi. W Polsce jednak zupa wciąż kojarzy się z sycącym daniem obiadowym. To błąd. Coraz częściej mówi się bowiem o korzystnym wpływie takiego śniadania na organizm.
Jakie więc korzyści płyną z jedzenia zupy o poranku? W misce pożywnego posiłu kryją się witaminy, minerały, a także składniki wspomagające nasz układ trawienny.
Rzadko sięgasz po miseczkę z rozgrzewającym płynem? Oto pięć powodów, aby codziennie jeść zupy. Nawet na śniadanie.