Trwa ładowanie...

Dodaj do kawy zamiast mleka. Najprostszy sposób, by przyspieszyć odchudzanie

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 11.04.2024 12:48
Zastąpi zwykłe mleko w kawie. Waga spadnie, serce podziękuje
Zastąpi zwykłe mleko w kawie. Waga spadnie, serce podziękuje (Getty Images)

Dla wielu ludzi rozpoczęcie dnia bez filiżanki kawy jest nie do pomyślenia. Jednak ci, którzy dodają do swojej kawy zwykłe mleko, czasami decydują się na poszukiwanie smacznego zamiennika. W takiej sytuacji warto zastanowić się nad napojem migdałowym, który nada wyjątkowego smaku, ale również przyniesie wiele korzyści zdrowotnych.

spis treści

1. Alternatywa dla mleka

Jeśli chcemy, żeby nasza poranna kawa była zdrowsza, nie musimy od razu zrezygnować z dodawania do niej mleka. Warto jednak rozważyć napój migdałowy, który stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. Nie chodzi tu tylko o smak, ale również o szereg korzyści zdrowotnych.

Napój migdałowy jest roślinną opcją, która powstaje poprzez zmieszanie migdałów z wodą i odcedzenie. Otrzymany płyn charakteryzuje się gładką, kremową konsystencją oraz delikatnym, orzechowym posmakiem.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Chociaż smak różni się od tradycyjnego mleka, napój zdobył ogromną popularność na całym świecie. Warto jednak zauważyć, że w swojej pierwotnej postaci może mu brakować niektórych składników odżywczych, które są obecne w mleku krowim.

Na szczęście wielu producentów wzbogaca swoje roślinne produkty w witaminy i minerały, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niedoborów. Istotne jest także to, że według analizy przeprowadzonej w 2023 roku przez Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, tylko 12 proc. zamienników mleka ma w składzie zbliżoną ilość witaminy D, białka i wapnia do mleka krowiego.

2. Właściwości mleka migdałowego

Dodanie napoju migdałowego do codziennej diety niesie za sobą wiele korzyści. Wersja tego napoju roślinnego bez cukru obfituje w przeciwutleniacze. Według Narodowego Instytutu Zdrowia (National Institutes of Health), szczególną cechą mleka migdałowego jest jego wysoka zawartość witaminy E, która jest cennym składnikiem odżywczym, posiadającym właściwości antyoksydacyjne i przeciwdziałające starzenie się organizmu.

Badania wskazują, że szklanka mleka migdałowego dostarcza około 8,1 miligrama tej witaminy, co stanowi około połowy dziennego zapotrzebowania. Co więcej, witamina E odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i procesach metabolicznych. Mleko migdałowe jest także bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i żelazo.

Niesłodzone mleko migdałowe charakteryzuje się bardzo niską zawartością kalorii (ok. 37 kcal w jednej porcji), co wpływa pozytywnie na proces utraty wagi. Nie powoduje też żadnych problemów trawiennych, jakie mogą występować po spożyciu mleka krowiego.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze