Trwa ładowanie...

Dodawane do wielu potraw. Zwiększają ryzyko nadciśnienia, zawału, udaru, wyniszczają nerki

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 07.02.2024 14:57
Popularny dodatek zwiększa ryzyko nadciśnienia
Popularny dodatek zwiększa ryzyko nadciśnienia (Getty Images)

Nierozważne planowanie diety może skutkować negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia. Eksperci identyfikują dwa produkty, które mogą przyczynić się do rozwoju nadciśnienia, choroby dotykającej obecnie 10 milionów dorosłych Polaków. To niebezpieczne schorzenie może prowadzić do powstania innych problemów zdrowotnych, takich jak udary, choroby serca czy niewydolność nerek.

spis treści

1. Uważaj na te produkty

Nadciśnienie to jedno z najpowszechniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyka ok. miliarda osób na świecie. Może prowadzić do rozwoju poważnych dolegliwości serca i układu krążenia, takich jak udar czy zawał serca.

Eksperci z Blood Pressure UK podkreślają, że nasze nawyki żywieniowe mają znaczący wpływ na ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Wskazują również na sosy, które mogą zwiększyć to ryzyko, gdy spożywane są w nadmiarze.

Zobacz film: "Jak zrobić domowy keczup?"

Chodzi o ketchup, majonez i musztardę, często obecne na naszych talerzach, niezależnie od tego, czy mieszkamy w Poznaniu czy Londynie.

Sosy te zawierają dużą ilość soli, która odpowiada za zatrzymywanie wody w ciele. Sprawia to, że objętość krwi rośnie, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia w tętnicach i żyłach. W efekcie serce jest zmuszone do intensywniejszej pracy, aby przepompować krew do naczyń, co dodatkowo podnosi ciśnienie. Przedłużające się, nadmierne spożywanie soli w diecie, może skutkować rozwojem nadciśnienia.

WHO zwraca uwagę, że nasza dieta często zawiera nadmiar soli, która jest dodawana do przypraw, sosów, przekąsek i półproduktów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia soli do maksymalnie 5 gramów dziennie i zachęca do uważnego czytania etykiet, gdzie podana jest jej zawartość.

Specjaliści z Blood Pressure UK sugerują, by ulubione sosy tworzyć samodzielnie w domu - wtedy mamy możliwość kontrolowania ilość dodatków, które się w nich znajdą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze