Dorsz świeży i dorsz mrożony. Podpowiadamy, który zdrowszy
Wakacje sprzyjają podróżom nad morze. Obowiązkowym elementem menu jest "świeża rybka". Wiele osób wątpi w świeżość posiłków. Czy można latem dostać tylko mrożone ryby? Sprawdzamy.
1. Świeży dorsz łowiony w Bałtyku
Jedzenie ryb to świetny pomysł, ze względu na dużą zawartość białka, bogactwo witaminy D, jodu, fluoru, fosforu, wapnia, selenu, a także niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kwasów omega-3. Ryby korzystnie wpływają m.in. na układ odpornościowy oraz na układ sercowo-naczyniowy, a także na pracę mózgu. Poza tym - a może przede wszystkim - świetnie smakują. Dla turystów nad morzem zjedzenie świeżej ryby to punkt obowiązkowy pobytu.
Ale uwaga! Zgodnie z wynikami badań Morskiego Instytutu Rybackiego ryby bałtyckie, a więc dorsz, śledź czy łosoś mają najwyższe wśród badanych ryb stężenie dioksyn, furanów i dioksynopodobnych PCB. Dioksyny mogą zaburzyć funkcjonowanie mózgu, układu hormonalnego oraz odpornościowego. Na pocieszenie warto dodać, że ryby z Bałtyku mają za to niższą zawartość rtęci, kadmu i ołowiu w stosunku do innych przebadanych ryb.
Dlatego wybierając rybę, kierujmy się nie tylko jej gatunkiem, ale także pochodzeniem.
Na dorsza z Bałtyku możemy pozwolić sobie od czasu do czasu. Pamiętajmy, że w wakacje jest pod ochroną ze względu na trwające tarło. W efekcie wiele osób obawia się, że dorsze serwowane na talerzach są wyłącznie z mrożonek. W rzeczywistości nie są to podejrzenia do końca słuszne. Zakaz połowu tego gatunku nie obejmuje jednostek, które mają długość do 12 metrów. Oznacza to, że dorsze w nadmorskich tawernach mogą być świeże. Poza tym, oprócz bałtyckich ryb, w handlu dostępne mogą być też filety z Morza Barentsa.
Jeśli trafimy na filety z mrożonek, nie mamy powodów do zmartwień. Mrożone dorsze zdaniem specjalistów nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych ani walorów smakowych, jeśli czas mrożenia nie jest przesadnie długi.
Najważniejsza kwestia to świeżość rozumiana jako stan, w którym można spożywać dorsza bez ewentualnych konsekwencji zdrowotnych. Jeśli posiłek jest smaczny i pachnący, nie mamy powodów do obaw. Warto znaleźć swój własny przepis na dorsza, aby móc delektować się nim nie tylko na wczasach.
2. Dorsz - właściwości
Dorsz ma szereg korzystnych dla zdrowia atutów. Zawiera dużo witamin i minerałów. Oto, co znajdziemy już w 100 g dorsza.
- 18 g białka
- tylko 82 kcal
- tylko 45 mg cholesterolu
- 0,2 g omega-3
- 33,1 µg selenu
- 203 mg fosforu
- 0,25 mg witaminy B6
- 0,91 µg witaminy B12
- 12 µg witaminy A
- 0,9 µg witaminy D
- 16 mg wapnia
- 32 mg magnezu
- 54 mg sodu
- 413,0 mg potasu
Dorsz jest idealny dla osób, które borykają się z nadwagą, ponieważ jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Pomaga też pacjentom z chorobami serca i układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę serca i układu krążenia.
Spożywanie dorsza sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek i przeciwdziała anemii. Ta ryba sprawdzi się również w diecie sportowców, jako źródło protein.
Dorsz korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną. Sprzyja prawidłowej pracy tarczycy. Pozytywnie wpływa też na układ nerwowy.
Należy zachować ostrożność w przypadku dorsza wędzonego, który może być trudny do strawienia. W bardzo rzadkich przypadkach ryby mogą uczulać, więc odradza się podawanie większych ilości dorsza małym dzieciom. Dla starszych pociech najlepsza będzie część ogonowa, ze względu na brak ości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl