Przepis na dorsza – właściwości odżywcze dorsza, przeciwwskazania, jakie dodatki
Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, czyli właściwie zbilansowanej diecie powinny do swojego codziennego jadłospisu włączyć ryby. Dlaczego warto jeść ryby? Ponieważ większość gatunków ma dużą wartość odżywczą. Mięso ryb jest łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm niż mięso zwierząt rzeźnych. Ryby to bogactwo witamin z grupy B, witamina A, ważna dla funkcjonowania organizmu witamina D, to również witamina E.
Inne wartości odżywcze mięsa ryb to składniki mineralne przykładowo żelazo, magnez, fosfor, siarka, potas czy sód. To także źródło białka. Jednym z najzdrowszych i najczęściej kupowanych gatunków ryb jest dorsz, a dokładniej dorsz bałtycki. Jest to ryba średniej wagi i wielkości, ponieważ jest to ryba drapieżna żywi się innymi rybami np. makrelami czy śledziami. Przepis na dorsza najbardziej popularny w naszym kraju to danie z filetami z dorsza, rzadziej stosuje się przepis na dorsza w wersji ryby wędzonej.
1. Odżywcze i prozdrowotne właściwości dorsza
Udany przepis na dorsza to nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe danie. Przepis na dorsza bez względu na dodatki czy sposób wykonania to duża zawartość selenu, który wpływa pozytywnie na odporność organizmu. To wspomniane już witaminy z grupy B, dzięki którym prawidłowo pracuje nie tylko układ pokarmowy, ale też układ nerwowy.
Dorsz to też witamina B12, która ma zbawienny wpływ na kondycję skóry. Przepis na dorsza to także dostarczenie organizmowi niacyny, dzięki której możliwe jest obniżenie cholesterolu.
Dorsz to także solidna dawka jodu, który wpływa na pracę tarczycy i co ważne dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to już 100 gram dorsza. Chcąc dostarczyć organizmowi tak ważnej dla niego witaminy D należy sięgnąć po przepis na dorsza, ponieważ jest to gwarancja właściwej dawki kwasów omega – 3, ale też kwasy omega – 6, które regulują działanie nerek i wątroby.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Jakie są wady i zalety jedzenia ryb? - odpowiada dietetyk Radosław Biernat
- Czy spożywanie wędzonych ryb przez kobiety ciężarne jest wskazane? - odpowiada dietetyk Marta Ścibisz
- Jakie mogą być skutki braku ryb w codziennym jadłospisie? - odpowiada dietetyk Agnieszka Biernat
Przepis na dorsza to także duża dawka tłuszczu, z którego produkowany jest tran. Pomimo tego, że dorsz to około 60 proc. tłuszczu nie jest to ryba wysokokaloryczna, ponieważ 100 gram dorsza to jedynie 80 kalorii.
2. Kiedy nie należy spożywać dorsza?
Niestety nawet najbardziej wyszukany przepis na dorsza może niektórym osobom zaszkodzić. Dlaczego? Ponieważ dorsz zawiera bardzo silny alergen, a dokładnie cad c I – pochodną parwalbuminy, dlatego osoby cierpiące na alergię pokarmową powinny unikać mięsa z dorsza.
Przepis na dorsza, po którym nie powinny zdarzyć się żadne problemy zdrowotne to przepis nie zawierający surowego, niedogotowanego, wędzonego na zimo mięsa, ponieważ dorsz może być zarażony nicieniem.
3. Jakie dodatki świetnie komponują się z dorszem?
Przepis na dorsza to nie tylko ryba, ale też właściwie dobrane dodatki. Mięso z dorsza komponuje się z wieloma składnikami przykładowo będzie idealnie smakował z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, papryką, dynią, a nawet z grzybami.