Doskonale gasi pragnienie i działa cuda w jelitach. Zastąpi herbatę i gazowane napoje
Ten napój jest nie tylko doskonałym orężem w walce z pragnieniem, ale również posiada właściwości podobnie do kiszonek czy jogurtu naturalnego. Kombucha, bo o niej mowa, zdobywa coraz większą popularność. Z powodzeniem zastąpi herbatę i inne napoje.
1. Tajemniczy napój z dalekiego wschodu
Kombucha to specyficzny napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty. Za proces odpowiada tzw. grzybek herbaciany, zwany również japońskim lub SCOBY. Jest to pomarańczowy lub biały kożuch o galaretowatej konsystencji.
Unikalność i korzyści zdrowotne napoju wynikają z obecności mikroorganizmów, takich jak bakterie z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter oraz drożdże, w tym Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera czy Candida.
Podczas procesu fermentacji powstają kwasy organiczne - glukonowy, glukuronowy, mlekowy czy jabłkowy. Gotowy napój zawiera również cukry oraz dwutlenek węgla, co nadaje mu gazowany, lekko kwaskowy smak z nutą słodyczy.
Kombucha jest również bogatym źródłem witamin z grupy B i witaminy C, cynku, magnezu, miedzi, wapnia i żelaza, a przede wszystkim antyoksydantów, które mają za zadanie zwalczać wolne rodniki.
2. Zalety kombuchy
Regularne picie kombuchy poprawia funkcjonowanie wątroby oraz nerek i pęcherza moczowego, a także wspiera układ odpornościowy. Napój, podobnie jak inne produkty fermentowane produkty, wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy. Przeciwdziała rozwojowi bakterii chorobotwórczych, a także wspiera proces detoksykacji organizmu poprzez usprawnienie perystaltyki jelit.
Jedno z najnowszych badań na temat tego napoju, opublikowane w "Critical reviews in food science and nutrition", wskazuje na obecność kwasu glukuronowego i jego pochodnych, które mogą wiązać się z metabolitami leków, co przypisuje kombuchy silne właściwości odtruwające.
Mimo że kombucha jest niewątpliwie doskonałą alternatywą dla słodkich napojów gazowanych, nie każdy może cieszyć się jej smakiem bez konsekwencji. Ze względu na obecność cukru, nie jest zalecana dla osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność.
To jednak nie koniec przeciwwskazań – nie zaleca się picia tego napoju osobom z osłabioną odpornością, stosującym leki immunosupresyjne czy pacjentom z chorobami autoimmunologicznymi. Niepasteryzowany grzyb SCOBY może bowiem prowadzić do grzybiczej lub bakteryjnej infekcji krwi.
Osoby z problemami trawiennymi również powinny zachować ostrożność, szczególnie osoby z IBS czy SIBO, a także z kandydozą przewodu pokarmowego oraz wrzodami żołądka. Warto również pamiętać, że kombucha jest źródłem niekiedy niemałych ilości etanolu i kofeiny, dlatego nie powinny jej pić kobiety w ciąży oraz dzieci.
3. Jak przygotować napój?
Aby przygotować kombuchę, wystarczy zaopatrzyć się w grzybek - reszta składników jest dostępna w każdym domu. Najczęściej kombucha przyrządzana jest na bazie naparu z jednej torebki lub 2-3 łyżeczek czarnej lub zielonej herbaty na litr wody, posłodzonej jedną trzecią szklanki cukru.
Do ostudzonej herbaty dodaje się niewielką ilość grzybka oraz dwie łyżeczki octu winnego. W kolejnych etapach przygotowania napoju zamiast octu dodaje się 200 ml wcześniej przygotowanego napoju.
Następnie szklane naczynie z przygotowaną miksturą należy odstawić na około osiem dni w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl