Dwa kubki dziennie chronią przed chorobą stawów? Herbaty, po które powinni sięgać chorzy na RZS
Najnowsze badanie wskazało, że osoby, które piją co najmniej dwa kubki herbaty dziennie, rzadziej chorują na reumatoidalne zapalenie stawów niż osoby, które za herbatą nie przepadają. Okazuje się, że szereg badań potwierdza właściwości herbat i naparów ziołowych w łagodzeniu chorób zapalnych i bólu stawów.
1. Picie herbaty a stawy
Badanie obserwacyjne opublikowane w "Arthritis Research & Therapy" w sierpniu 2021 dowiodło, że ci, którzy codziennie wypijają co najmniej dwa kubki herbaty, rzadziej chorują na reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
Jednak choć herbata ma właściwości przeciwzapalne, to brakuje bezpośrednich dowodów na uniknięcie autoimmunologicznej choroby dzięki piciu naparu.
Niemniej to niejedyne badanie, które wskazuje, że być może kiedyś nauka odnajdzie odpowiedź na pytanie o profilaktykę lub leczenie RZS za pomocą herbaty czy związków w niej zwartych.
Już w 2016 r. w "Arthritis & Rheumatology" opublikowano obiecujące wyniki badań na zwierzętach.
Fitochemikalia w zielonej herbacie, znane jako galusan epigallokatechiny (EGCG) mogą niwelować skutki reumatoidalnego zapalenia stawów.
Naukowcy przyznali, że kiedyś EGCG będzie alternatywą dla obecnie stosowanych leków u pacjentów z RZS.
2. Herbata z dzikiej róży
Nie do końca można ją nazwać herbatą, ale jedno jest pewne – napar z owoców dzikiej róży bogatych w witaminę C jest bardzo popularnym składnikiem herbatek owocowych, naparów ziołowych, a nawet dodatkiem do mieszanek herbat czarnych.
Wyniki badania, które ukazały się na łamach "Australian Family Physician" ujawniają, że rodzaj fitechemikaliów o nazwie galaktolipid wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Może mieć korzystny wpływ na zdrowie nie tylko pacjentów z RZS, ale także pacjentów ze zwyrodnieniowymi chorobami stawów. Metaanaliza, w której badani spożywali skoncentrowany proszek z wyciągiem z róży, dowiodła, że pacjenci odnotowali znaczne zmniejszenie dolegliwości bólowych.
3. Czarna herbata
Badanie opublikowane w "Archives of Biochemistry and Biophysics" skupiło się na szczególnym rodzaju bioflawonoidów, obecnych w czarnej herbacie.
Mowa o kwercetynie, wykazującej bardzo silne działanie przeciwzapalne. We wspomnianym badaniu zaobserwowano, że u zwierząt, u których zastosowano kwercetynę, stan zapalny znacząco się zmniejszał.
Kwercetyna obecna jest obecna w czerwonym winie, wielu warzywach i owocach, a także w innych niż herbata czarna składnikach naparów – w skrzypie polnym czy rumianku.
4. Herbata z pokrzywy
W ostatnich latach także herbata z pokrzywy zyskała na popularności. Powszechnie wiadomo, że łagodzi dolegliwości związane z układem moczowym, wspiera funkcje nerek, zmniejsza dolegliwości trawienne i obfituje w witaminy oraz minerały.
Badanie, które opublikowano w "Molecules", wykazało jeszcze jedną właściwość naparu z tej pospolitej rośliny.
Antyoksydanty zawarte w wyciągu z liści pokrzywy hamują jeden z głównych enzymów powiązanych z pojawieniem się stanu zapalnego. Co więcej, od dawna wiadomo, że liście pokrzywy – stosowane miejscowo – niwelują ból stawów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl