Działa jak zbroja. Hamuje raka, zapobiega tworzeniu się nowych guzów i przerzutów

Dieta jest bardzo istotnym elementem wspomagającym leczenie pacjentów onkologicznych. W czołówce antyrakowych produktów są warzywa, które nie tylko pomogą skutecznie walczyć z nowotworem, ale też zmniejszą ryzyko zachorowania. Po co konkretnie sięgać?

Czosnek ma działanie antynowotworoweCzosnek ma działanie antynowotworowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Marchew i warzywa liściaste

Jednym z najważniejszych warzyw na antyrakowej liście jest marchew. To prawdziwa rekordzistka, jeśli chodzi o zawartość beta-karotenu, który jest kluczowym składnikiem ze względu na antyrakowe właściwości.

Marchew razem z innymi warzywami korzeniowymi jak seler, brukiew, chrzan czy rzodkiewka, które zawierają glukozynolany (związki o działaniu antynowotworowym) działają jak tarcza w ochronie przed rakiem.

W takiej diecie nie powinno też zabraknąć warzyw liściastych, takich jak sałata, cykoria, szczaw, szpinak, młode liście pokrzywy, które też są w czołówce produktów kluczowych dla profilaktyki nowotworowej. Zawierają m.in. witaminę C, która wyłapuje wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia DNA.

Marchew to jedno z najcenniejszych warzyw w diecie antyrakowej
Marchew to jedno z najcenniejszych warzyw w diecie antyrakowej © Getty Images

Znajdziemy w nich również kwas foliowy, który dba o odpowiedni podział i tworzenie nowych komórek, a także antyutleniające karotenoidy.

Supermoc czosnku

Wśród antyrakowych wojowników nie mogło zabraknąć czosnku, który zawiera około 200 aktywnych biologicznie składników. Wiele z nich chroni przed rakiem. Jest też bogaty w siarkę, glutation i cysteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, czosnek nie tylko zapobiega tworzeniu się nowych guzów i przerzutów, ale także powstrzymuje rozwój tych już istniejących dzięki wzmacnianiu układu odpornościowego i detoksykacji wątroby.

Zawarta w nim allicyna ma wszechstronne działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające. Jej moc potwierdziło wiele badań naukowych, m.in. prowadzonych na University of Nort Carolina w Chapel Hill w USA. Wykazały one, że osoby, które jadły regularnie czosnek, były o połowę mniej zagrożone powstaniem rakiem żołądka i aż o dwie trzecie mniej zagrożone zachorowaniem na raka jelita grubego, niż ci, którzy jedli go mało lub wcale.

Warzywa krzyżowe

Cenne w profilaktyce antyrakowej są także warzywa krzyżowe, w tym kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż i brukselka. To, co stoi za ich charakterystycznym smakiem i zapachem oraz zielonym kolorem, jest też niezwykle korzystne dla zdrowia.

To związki należące do grupy glukozynolanów, w skład których wchodzi siarka. Mogą się one przyczyniać do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej, przełyku, żołądka, odbytu i płuc.

Warzywa kapustne (w szczególności biała i czerwona kapusta) to najtańsze naturalne źródło witaminy C. W 100 g białej kapusty znajduje się średnio aż 50 mg witaminy C.

Najlepiej spożywać je na surowo lub krótko blanszować, wtedy zachowują najwięcej właściwości.

Pomidory i pestki dyni

Pomidory to z kolei świetne źródło likopenu – antyoksydantu, który neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA komórek.

Jak wskazuje portal zwrotnikraka.pl, udowodniono, że likopen zapobiega zachorowaniu na raka prostaty, zmniejszając ryzyko rozwoju tego nowotworu o 30 proc.. Prawdopodobne jest również jego korzystne działanie w przypadku raka jamy ustnej, raka przełyku, żołądka i płuc.

Co ciekawe, produkty powstałe na bazie pomidorów są znacznie lepszym źródłem likopenu, niż pomidory jedzone na surowo.

Do diety warto też włączyć pestki dyni, które są bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów - beta-karotenu, witaminy C. Jednocześnie zawierają cenne substancje roślinne – fitosterole, które mają korzystny wpływ na zdrowie w kontekście profilaktyki antynowotworowej - zwłaszcza raka prostaty.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka