Dziennikarka zrezygnowała z cukru. Jak efekty?
Suzanne Moore, dziennikarka ”The Guardian”, zrezygnowała z cukru. Jakie są efekty? Sprawdźcie sami.
1. Dziennikarka 14 dni na diecie bez cukru
Dziennikarka Suzanne Moore podjęła niebanalne wyzwanie. Postanowiła wytrwać 14 dni na diecie bez cukru. Podzieliła się z czytelnikami rezultatem, który ją samą zaskoczył.
Suzanne Moore przyznaje, że największy problem stanowi fakt, że cukier jest prawie wszędzie. Gdy sobie to uświadomiła, była przerażona. Półżartem przyznawała, że czuła jakby jej życie się skończyło. Musiała na czas tej niekonwencjonalnej diety odstawić m.in. alkohole, chleb i inne rodzaje pieczywa, makarony, owoce i oczywiście dania typu fast food.
2. Eliminacja z diety produktów zawierających cukier
Suzanne przyznaje, że ma świadomość, iż jej codzienna dieta nie należy do zbyt zdrowych. Ma nadwagę i często czuje się zmęczona, gdyż zbyt dużo je i zbyt często sięga po alkohol. Żeby ułożyć nowy jadłospis, potrzebowała pomocy dietetyka. Usunięcie cukru z diety wcale nie jest proste.
Zakazane produkty to m.in.:
cukier i słodycze,
alkohole,
gotowe dania,
makarony,
soki,
słodkie napoje,
ciasta i ciasteczka,
niektóre wędliny, jak np. pasztet lub szynka,
miód,
gotowe sosy,
dżemy,
smakowe jogurty,
płatki śniadaniowe,
marchew, groszek i ziemniaki,
puddingi,
koktajle owocowe.
Zobacz też: Gdzie ukryty jest cukier?
3. Minusy wyeliminowania cukru z diety
Według dietetyków, po kilku trudnych dniach powodowanych detoksem, powinna nastąpić znaczna poprawa stanu zdrowia i samopoczucia. Suzanne Moore stwierdza, że jej nastrój ulegał tylko pogorszeniu.
W jej diecie w okresie rezygnacji z cukru dominowało białko i tłuszcze. Kobieta przyznaje, że uciążliwe było dla niej szczegółowe planowanie wszystkich posiłków.
Poza tym, musiała zrezygnować z życia towarzyskiego, gdyż nie wyobrażała sobie spędzania czasu w gronie znajomych i picia wody, podczas gdy inni raczą się winem, piwem, colą albo sokiem. Czuła się stale rozdrażniona i sfrustrowana.
Mimo że Suzanne Moore zdecydowała się gotować w domu i nie wychodziła do lokali gastronomicznych, wcale nie zaoszczędziła. Żywność, którą przygotowywała była droższa niż zwykle spożywane przez nią produkty. Męczące było także stałe czytanie etykiet.
Dziennikarka przyznaje, że stale tęskniła nie tylko za słodkim smakiem, ale i za konsystencją niektórych dań, szczególnie za chrupkim pieczywem i kruchymi ciasteczkami.
4. Efekty rezygnacji z cukru
Po wszystkim jednak Suzanne przyznaje, że dieta bez cukru ma swoje zalety. Kobieta schudła i - co najważniejsze - ubyło jej tłuszczu, a nie masy mięśniowej. W końcu poczuła przypływ energii, choć nie wyklucza, że ma on związek z ćwiczeniami fizycznymi. Zazwyczaj nie dbała o aktywność fizyczną tak bardzo, jak w trakcie bezcukrowej diety.
W przyszłości Suzanne Moore planuje wprawdzie ograniczyć spożycie cukru, ale nie rezygnować z niego całkowicie. Dziennikarka zwraca uwagę także na problem społeczny, jakim jest dostęp do zdrowej żywności. Przetworzone i pełne cukru jedzenie jest znacznie tańsze. To oznacza, że niezamożne osoby stale się zatruwają nadmiarem cukru, chemiI i konserwantów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl