Dzika róża - najlepsze, naturalne źródło witaminy C (WIDEO)
W sezonie jesienno-zimowym każdy z nas potrzebuje jeszcze większej niż zwykle ilości witaminy C. Znajdziemy ją w dzikiej róży, która wspomaga leczenie grypy i przeziębienia.
Napar z dzikiej róży pomoże nam przy problemach trawiennych. Jest także polecany cukrzykom. W jaki sposób korzystać z zalet tego owocu? O tym w filmie.
Cztery powody, dla których warto pić napar z dzikiej róży. Herbata z dzikiej róży jest tania, zdrowa i ma mało kalorii.
Ma wiele cennych składników, dla których warto ją pić. Naturalna witamina C. Dzika róża ma więcej witaminy C niż cytryna!
Jest naturalna, więc nasz organizm o wiele lepiej ją przyswaja niż syntetyczne witaminy kupione w aptece.
W owocach dzikiej róży znajdują się też inne witaminy, takie jak: prowitamina A, witamina E i K oraz witaminy z grupy B.
Ponadto, obfituje w bioflawonoidy, sole mineralne i olejki eteryczne. Herbatka z dzikiej róży sprawdzi się podczas przeziębienia i grypy.
Wzmacnia i poprawia stan całego układu krwionośnego. Warto ją też pić przy problemach z układem pokarmowym oraz jako środek wspomagający leczenie biegunki.
Pomoc dla naszej skóry. Owoc dzikiej róży zawiera aminokwasy, pektyny i kwasy owocowe, które rozjaśniają, zmiękczają i ujędrniają naszą skórę.
Można też stosować olejek różany bezpośrednio na skórę. Pomaga przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Regularne picie herbaty z dzikiej róży zmniejsza ból i poprawia ogólny nastrój pacjentów. Róża ma właściwości przeciwzapalne, które są korzystne także w leczeniu pacjentów cierpiących na zapalenie stawów kolanowych lub biodrowych.
Leczenie cukrzycy. Owoce dzikiej róży, pomagają regulować poziom cukru. Picie naparu z dzikiej róży jako uzupełnienie codziennej diety może ochronić chorych przed wieloma powikłaniami cukrzycy.