5 z 8Nasi lemak
To bardzo popularne danie kuchni malezyjskiej. Sekret potrawy tkwi we właściwym sposobie ugotowania ryżu. Do tej czynności potrzebne jest mleczko kokosowe.
To dzięki niemu ryż zyskuje słodki smak i charakterystyczną konsystencję. To jednak nie koniec niespodzianek.
Danie składa się z ryżu, jaja ugotowanego na twardo, smażonych rybek – są to najczęściej anchois, prażonych [orzechów](http://fitness.wp.pl/19102,najlepsze-orzechy-na-utrate-wagi ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) oraz aromatycznych, orientalnych sosów. To wszystko, zawija się w liść bananowca.
W wielu malezyjskich barach i restauracjach można kupić małe sakiewki nasi lemak na wynos. To potrawa jedzona przede wszystkim w porze śniadaniowej.
[Ryż](http://fitness.wp.pl/19433,ryz-praktyczna-roslina-ktora-pomaga-schudnac ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) jest źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe. Jajko to solidna porcja białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Orzechy wpływają na pracę mózgu – poprawiają pamięć i koncentrację, a małe anchois zawierają witaminę D i antyoksydanty. Ich regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.