Egzotyczne rodzaje mięs, których warto spróbować

Polacy coraz chętniej sięgają po inspiracje kulinarne do zagranicznych kuchni.

Jesteśmy otwarci na dotąd nieznane potrawy, szukamy doznań smakowych i nowości, które nas zaskoczą.

Ten trend dotyczy także mięsa – obok wieprzowiny, wołowiny, kurczaka czy indyka na naszych stołach coraz częściej pojawiają się dania ze strusiem, kangurem i innymi egzotycznymi zwierzętami w roli głównej.

Warto otworzyć się na zagraniczne produkty mięsne, ponieważ są nie tylko smaczne, ale także zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.

Których egzotyków warto spróbować i dlaczego?

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz także: Sprawdź te mity na temat mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © Egzotyczne mięsa coraz częściej można kupić w supermarketach
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Mięso z krokodyla

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak może smakować krokodyl? Pewnie nawet nie przyszło ci do głowy, że można go jeść.

Tymczasem jest on przysmakiem w wielu miejscach. W smaku przypomina rybę (choć jego konsystencja jest bardziej jędrna i zwarta), a jego wartości odżywcze są zbliżone do tych, które mają ryby słodkowodne.

Mięso z krokodyla jest łagodne w smaku, najczęściej przyrządza się z niego befsztyki i potrawy duszone, jak np. gulasz. W sklepach dostępne są także kiełbasy i suszone mięso z krokodyla.

Mięso to jest niskokaloryczne (182 kcal/100 g), zawiera dużo białka (24 g/100 g) i sodu (55 g/100 g), który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego.

/ 5Mięso z kangura

Obraz
© Mięso z kangura kosztuje 130 zł za kilogram

W Polsce mało popularne i bardzo drogie – kosztuje ok. 130 zł za kilogram. W Australii jest przysmakiem tańszym od wieprzowiny czy wołowiny.

Mowa o mięsie z kangura, które (chociaż wydaje się nam dosyć egzotyczne) jest bardzo zdrowe.

W smaku przypomina dziczyznę, chociaż minimalnie wyczuwalny jest słodkawy posmak.

Mięso z kangura jest bardzo chude, zawiera jedynie 2 proc. tłuszczu, za to dostarcza organizmowi dużo białka i minerałów: cynku, żelaza.

To także bogate źródło witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych CLA, które chronią przed nowotworami i miażdżycą.

Kwasy tłuszczowe CLA są również sprzymierzeńcami w walce z nadwagą – redukują tkankę tłuszczową i regulują przemianę tłuszczów w organizmie.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 5Mięso ze strusia

Pod względem wartości odżywczych zbliżony jest do indyka.

Struś ma najmniejszą (z dostępnych na rynku rodzajów mięs) zawartość tłuszczu – 0,9 proc. i największą zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych – ok. 35 proc.

Mięso ze strusia to źródło kwasu arachidonowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Jego niedobór naraża nas na alergie i choroby autoimmunologiczne, jak toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Struś jest bogaty w białko, które zawiera aminokwasy konieczne do prawidłowego rozwoju człowieka, a także charakteryzuje się wysokim stężeniem żelaza (2,4 mg/100 g), które jest niezbędne dla układu nerwowego i utrzymuje funkcje intelektualne i fizyczne na odpowiednim poziomie.

/ 5Mięso z węża

Obraz
© Mięso węża to ceniony chiński przysmak

Z węża można przyrządzić zupy, sajgonki, a ze skóry chrupki. W Azji popularna jest wątróbka z węża oraz wódka z bijącym sercem kobry.

Mięso z boa jest delikatne, białe, a w smaku przypomina kurczaka.

Jest bardzo zdrowe – zawiera białko (16 mg/100 g), sód (aż 210 mg/100 g), w dodatku zupełnie pozbawione jest cholesterolu.

Sód reguluje gospodarkę wodną w organizmie (odpowiada za uwodnienie komórek oraz tkanek) i uczestniczy we wchłanianiu glukozy i aminokwasów.

Ten mikropierwiastek jest niezbędny w życiu człowieka.

Jego niedobór nie tylko może doprowadzić do odwodnienia organizmu, ale także może zaburzyć pracę serca.

Zupa z węża jest ulubioną zupą Chińczyków na rozgrzanie.

/ 5Mięso z wielbłąda

Obraz
© Mięso wielbłądzie to dobre źródło żelaza, wapnia i sodu

Wielbłąd ceniony jest w kuchni arabskiej i mongolskiej. Najwięcej mięsa jest w części karkowej i goleniach.

W smaku przypomina wołowinę, chociaż jest tłustsze i zawiera więcej cholesterolu (52 mg/100 g).

Mięso z wielbłąda jest kopalnią potasu. Zawiera go niemal 280 mg/100 g.

Potas warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a jego niedobór zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Ponadto mięso wielbłądzie to źródło żelaza, wapnia, sodu i witaminy D, która wpływa na prawidłowy rozwój i mineralizację kości, a także pełni funkcję regulującą gospodarkę wapniowo-fosforową.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka