Egzotyczne rodzaje mięs, których warto spróbować
Polacy coraz chętniej sięgają po inspiracje kulinarne do zagranicznych kuchni.
Jesteśmy otwarci na dotąd nieznane potrawy, szukamy doznań smakowych i nowości, które nas zaskoczą.
Ten trend dotyczy także mięsa – obok wieprzowiny, wołowiny, kurczaka czy indyka na naszych stołach coraz częściej pojawiają się dania ze strusiem, kangurem i innymi egzotycznymi zwierzętami w roli głównej.
Warto otworzyć się na zagraniczne produkty mięsne, ponieważ są nie tylko smaczne, ale także zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.
Których egzotyków warto spróbować i dlaczego?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Sprawdź te mity na temat mięsa
Mięso z krokodyla
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak może smakować krokodyl? Pewnie nawet nie przyszło ci do głowy, że można go jeść.
Tymczasem jest on przysmakiem w wielu miejscach. W smaku przypomina rybę (choć jego konsystencja jest bardziej jędrna i zwarta), a jego wartości odżywcze są zbliżone do tych, które mają ryby słodkowodne.
Mięso z krokodyla jest łagodne w smaku, najczęściej przyrządza się z niego befsztyki i potrawy duszone, jak np. gulasz. W sklepach dostępne są także kiełbasy i suszone mięso z krokodyla.
Mięso to jest niskokaloryczne (182 kcal/100 g), zawiera dużo białka (24 g/100 g) i sodu (55 g/100 g), który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego.
Zobacz także: 6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa
Mięso z kangura
W Polsce mało popularne i bardzo drogie – kosztuje ok. 130 zł za kilogram. W Australii jest przysmakiem tańszym od wieprzowiny czy wołowiny.
Mowa o mięsie z kangura, które (chociaż wydaje się nam dosyć egzotyczne) jest bardzo zdrowe.
W smaku przypomina dziczyznę, chociaż minimalnie wyczuwalny jest słodkawy posmak.
Mięso z kangura jest bardzo chude, zawiera jedynie 2 proc. tłuszczu, za to dostarcza organizmowi dużo białka i minerałów: cynku, żelaza.
To także bogate źródło witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych CLA, które chronią przed nowotworami i miażdżycą.
Kwasy tłuszczowe CLA są również sprzymierzeńcami w walce z nadwagą – redukują tkankę tłuszczową i regulują przemianę tłuszczów w organizmie.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz także: Czym różni się mięso czerwone od białego?
Mięso ze strusia
Pod względem wartości odżywczych zbliżony jest do indyka.
Struś ma najmniejszą (z dostępnych na rynku rodzajów mięs) zawartość tłuszczu – 0,9 proc. i największą zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych – ok. 35 proc.
Mięso ze strusia to źródło kwasu arachidonowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jego niedobór naraża nas na alergie i choroby autoimmunologiczne, jak toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Struś jest bogaty w białko, które zawiera aminokwasy konieczne do prawidłowego rozwoju człowieka, a także charakteryzuje się wysokim stężeniem żelaza (2,4 mg/100 g), które jest niezbędne dla układu nerwowego i utrzymuje funkcje intelektualne i fizyczne na odpowiednim poziomie.
Zobacz także: Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Mięso z węża
Z węża można przyrządzić zupy, sajgonki, a ze skóry chrupki. W Azji popularna jest wątróbka z węża oraz wódka z bijącym sercem kobry.
Mięso z boa jest delikatne, białe, a w smaku przypomina kurczaka.
Jest bardzo zdrowe – zawiera białko (16 mg/100 g), sód (aż 210 mg/100 g), w dodatku zupełnie pozbawione jest cholesterolu.
Sód reguluje gospodarkę wodną w organizmie (odpowiada za uwodnienie komórek oraz tkanek) i uczestniczy we wchłanianiu glukozy i aminokwasów.
Ten mikropierwiastek jest niezbędny w życiu człowieka.
Jego niedobór nie tylko może doprowadzić do odwodnienia organizmu, ale także może zaburzyć pracę serca.
Zupa z węża jest ulubioną zupą Chińczyków na rozgrzanie.
Zobacz także: Czy mięso powoduje nowotwory?
Mięso z wielbłąda
Wielbłąd ceniony jest w kuchni arabskiej i mongolskiej. Najwięcej mięsa jest w części karkowej i goleniach.
W smaku przypomina wołowinę, chociaż jest tłustsze i zawiera więcej cholesterolu (52 mg/100 g).
Mięso z wielbłąda jest kopalnią potasu. Zawiera go niemal 280 mg/100 g.
Potas warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a jego niedobór zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego.
Ponadto mięso wielbłądzie to źródło żelaza, wapnia, sodu i witaminy D, która wpływa na prawidłowy rozwój i mineralizację kości, a także pełni funkcję regulującą gospodarkę wapniowo-fosforową.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl