Ekożywność - poznaj jej wady i zalety
Za ekożywność, czyli żywność ekologiczną uważa się produkty żywnościowe, które powstały według wytycznych rolnictwa ekologicznego troszczącego się o naturalne środowisko. Taki rodzaj gospodarki całkowicie eliminuje pestycydy, które stają się zagrożeniem nie tylko dla środowiska, ale również dla organizmu ludzkiego. W związku z tym podczas produkcji wykorzystywany jest naturalny nawóz w postaci kompostu lub nawozów zielonych, co związane jest z naturalnym wykorzystywaniem odpadów oraz ingerencją człowieka. Monitorowanie każdego etapu przez rolnika oraz postępowanie zgodnie z prawami przyrody przyczynia się do powstania żywności, która w żadnym stopniu nie jest przetworzona ani modyfikowana genetycznie. Nic więc dziwnego, że XXI wiek stał się niejako modą na ekożywność.
1. Zalety żywności ekologicznej
Zaletą ekożywności jest z pewnością jej naturalność oraz wysoka jakość. Kontrolerzy, którzy zajmują się klasyfikowaniem produkcji ekologicznej zwracają szczególną uwagę na każdy proces powstawania, dlatego ubiegając się o certyfikat poświadczający pochodzenie produktu, producenci muszą spełnić szereg założeń umożliwiających wkroczenie w świat
zdrowej żywności oraz poddawać się corocznej kontroli. Jednym z głównych przepisów, który stanowi jednocześnie ogromną zaletę jest odchodzenie od wszelkich sztucznych dodatków, hormonów wzrostu i antybiotyków , które sprawiają, że dany produkt mimo swojej atrakcyjności zawiera wiele szkodliwych składników. W tym przypadku możemy być pewni, że dodatków takich nie będzie. Ponadto nie ma tu miejsca na konserwanty , barwniki, przeciwutleniacze i stabilizatory, które niestety znajdują się w coraz większej liczbie produktów dostępnych w sklepach. Co więcej, kupując produkty ekologiczne , odciążamy środowisko naturalne, dzięki czemu chronimy organizmy żywe i dbamy o ekosystem. Wśród zalet ekożywności nie może również zabraknąć walorów zdrowotnych, które w dużej mierze docenią osoby borykające się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi . Ponadto ekologiczne produkty bogate są w dużą ilość witamin oraz składników odżywczych, dlatego zapewniają zdrowie i dobre samopoczucie.
2. Wady ekożywności
Decydując się na ekologiczne odżywianie, warto być świadomym również jego wad. Jedną z nich jest przede wszystkim cena. O ile na świecie produkty te są o kilkanaście procent droższe niż produkty konwencjonalne, tak w Polsce nadal są to ceny nieco wygórowane. Z pewnością związane jest to z niewielką ilością gospodarstw ekologicznych w naszym kraju oraz wieloetapowym procesem produkcji, który wymaga stałej obecności człowieka. Skoro rolnicy nie mogą stosować sztucznych nawozów oraz pestycydów, to potrzebują większej ilości pracowników oraz stosunkowo droższych pasz dla zwierząt – stąd różnice cen w produktach ekologicznych oraz konwencjonalnych. Dla osób, którym zależy nie tylko na smaku i zdrowiu, ale również na interesującym podaniu pożywienia, problemem mogą być także odczucia sensoryczne. Z powodu swojej naturalności, ekożywność nie jest tak atrakcyjna i barwna jak produkty ogólnodostępne. Wśród wad można także wymienić utrudnioną dostępność ekożywności. Wartościowe produkty ekologiczne osiągalne są w wybranych sklepach ze zdrową żywnością oraz gospodarstwach wiejskich. Na szczęście, coraz częściej można również zauważyć specjalne działy w marketach poświęcone zdrowej i ekologicznej żywności.