Trwa ładowanie...

Eksplozja antyoksydantów. Ta sałatka bije rekordy popularności w sieci.

 Karolina Rozmus
02.11.2022 10:42
Surówka z marchwi jest hitem TikToka
Surówka z marchwi jest hitem TikToka (Adobe Stock)

Trendy zdrowotne oraz żywieniowe na TikToku bardzo mocno wpływają na użytkowników mediów społecznościowych. Nie zawsze są jednak zdrowe czy nawet bezpiecznie, ale wydaje się, że sałatka opatrzona hashtagiem #RawCarrotSalad to prawdziwy hit. Niektórzy jej zwolennicy twierdzą nawet, że "zmieniła ich życie".

spis treści

1. Sałatka z marchewki podbija internet

Użytkownicy platformy zachwycają się prostą sałatką z marchwi – w jej składzie poza surowym, pokrojonym w paski organicznym warzywem, znajduje się ocet jabłkowy, olej kokosowy oraz sól i pieprz. #RawCarrotSalad podbiła kubki smakowe internautów, ale nie tylko to sprawia, że budzi ogromny entuzjazm.

Jej amatorzy przyznają, że jedząc sałatkę regularnie, zauważyli wiele korzyści zdrowotnych. Jedna z nich, Bianca Pennington powiedziała, że marchew poprawiła jej koncentrację, wpłynęła pozytywnie na cerę i dodała energii. Sałatkę reklamuje jako ''wsparcie dla wątroby, procesów trawiennych i tarczycy''.

@wombhealingqueen Raw Carrot salad recipe to supper your body’s liver, digestive + thyroid function. #pcosawareness #cyclesyncing #seedcycling #fertilityawarenessmethod ♬ bota - recordaudios.

Nie brakowało sceptyków, którzy dopytywali autorkę wideo, czy naprawdę zwykła marchewka może zdziałać cuda. Inni stanowczo potwierdzali, że surówka dosłownie "zmieniła ich życie".

Zobacz film: "Beta-karoten w diecie"

Co ciekawe, ten żywieniowy trend zapoczątkował już ponad dekadę temu Raymond Peat, amerykański biolog. Twierdził on, że dieta bazująca na surówce z marchewki może zwiększać energię w komórkach i przywraca równowagę hormonalną w organizmie.

2. Marchew – prawdziwe superfood, ale cudów nie zdziała

TikTokerka twierdzi, że sałatka "zmieniła jej życie"
TikTokerka twierdzi, że sałatka "zmieniła jej życie" (TikTok)

Co mówi na ten temat nauka? Marchew to źródło silnego przeciwutleniacza - beta-karotenu**. Może on obniżać poziom złego cholesterolu i zapobiegać odkładaniu się w tętnicach blaszki miażdżycowej, uniemożliwiać tworzenie wolnych rodników, a nawet może hamować proces nowotworowy. Inne antyoksydanty, obecne w warzywie, to m.in. likopen oraz luteina**, która dba o narząd wzroku.

Poza tym w marchwi znajdują się pokaźne ilości prowitaminy A i witaminy E oraz C, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też sporo magnezu, fosforu, potasu i cynku. Z kolei obecność błonnika w surowej marchwi pełni funkcję wspierającą trawienie, ale też obniżającą poziom lipidów czy glukozy we krwi. Mówiąc wprost: warto jeść marchew nawet codziennie.

Do trendu odniosła się specjalistka ds. żywienia Kayla Barnes. Ekspertka postanowiła rozprawić się z legendarną surówką z marchewki.

- Ta sałatka może być częścią zdrowej diety, ponieważ wszystkie składniki to pełnowartościowa, nieprzetworzona żywność, która jest korzystna dla zdrowia, ale nie wierzę, że ta mała codzienna sałatka całkowicie "zrównoważy" twoje hormony – powiedziała w rozmowie z "New York Post".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze