Fascynujący eksperyment. "Lokalizowała komórki rakowe i hamowała ich namnażanie się"

Papryczka chili, mimo swojej ostrości, jest skarbnicą zdrowotnych właściwości. Wielokrotnie potwierdzone przez różne badania naukowe dobroczynne działanie wynika z obecności w wielu cennych związków i składników. Te substancje mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dlaczego warto codziennie korzystać z tej przyprawy?

Chroni przed wrzodami żołądka i zapobiega komórkom rakowym. To jedna z najzdrowszych przyprawChroni przed wrzodami żołądka i zapobiega komórkom rakowym. To jedna z najzdrowszych przypraw
Źródło zdjęć: © Getty Images

W tym artykule:

Zalety papryczki chili

Papryczka chili, choć jej smak nie jest dla każdego, może okazać się niezastąpiona w przypadku problemów z jelitami. Dzięki zawartości błonnika, pomaga oczyścić je z zalegających tam resztek pokarmowych. Ale to nie wszystko - kapsaicyna, obecna w papryczce, zapobiega namnażaniu się bakterii Helicobacter pylori, co skutkuje ochroną przed wrzodami żołądka.

Ta pikantna przyprawa ma również zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej, co z pewnością docenią osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. To również efekt działania kapsaicyny. Co więcej, ta substancja przyspiesza przemianę materii, zwiększa metabolizm tłuszczów w organizmie i sprawia, że uczucie sytości po posiłku z jej dodatkiem utrzymuje się znacznie dłużej.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili fascynujący eksperyment naukowy, podczas którego podawali kapsaicynę zwierzętom w warunkach laboratoryjnych. Ich zaskakujące wnioski sugerują, że kapsaicyna "lokalizowała komórki rakowe i hamowała ich namnażanie się". Co więcej, nie wykazano negatywnego wpływu tej substancji na organizm badanych zwierząt.

Ale to nie koniec korzyści płynących z kapsaicyny. Inne badania dowiodły, że w odpowiednich dawkach ten związek wpływa na produkcję cholesterolu w wątrobie i obniża jego stężenie we krwi. Produkty bogate w tę substancję również wykazują pozytywne działanie.

Kapsaicyna, jak wykazały badania kanadyjskich naukowców, ma również zdolność do redukcji ryzyka rozwoju cukrzycy czy zapalenia trzustki. Nie wolno zapominać, że zielona papryczka chili zapobiega również powstawaniu zakrzepów, które są przyczyną zatorów w układzie krążenia. Najlepsze efekty daje dodawanie tej przyprawy do każdego posiłku.

Ta ostra przyprawa wspomaga także regenerację organizmu, wzmacnia odporność i chroni organizm przed infekcjami. Dodatkowo, oczyszcza drogi oddechowe i działa rozgrzewająco.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka