Trwa ładowanie...

Fasola adzuki – jak smakuje i wygląda? Co z niej zrobić?

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 29.09.2021 16:04
Fasola adzuki pochodzi ze wschodniej Azji.
Fasola adzuki pochodzi ze wschodniej Azji. (adobestock)

Fasola adzuki to fasola nazywana czerwoną soją, która ma łagodny, lekko orzechowy smak i delikatną strukturę. Jest smaczna i zdrowa, a także pożywna. Sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale i słodkich. Stanowi podstawowy składnik diety wegetariańskiej. Choć najbardziej znana jest w krajach azjatyckich, w Polsce także zdobywa na popularności i uznaniu. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest fasola adzuki?

Fasola adzuki (Vigna angularis) pochodzi ze wschodniej Azji i rejonu Himalajów. To gatunek rośliny jednorocznej z rodziny bobowatych. Jest szeroko uprawiana dla jadalnych nasion i kiełków w krajach Dalekiego Wschodu: Japonii, Chinach, Korei.

Wprowadzono ją także do uprawy w Stanach Zjednoczonych. Jej nazwa adzuki wywodzi się z języka japońskiego. Mówi się na nią również azuki, aduki lub adżuki, czasami określa się ją mianem „czerwonej soi”.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jak wygląda? Fasolki adzuki mają drobne ziarna, które mogą mieć różne kolory. Najpopularniejsza jest fasola adzuki o czerwonych ziarnach, jednak spotkać można również fasole o ziarnach białych, czarnych szarych oraz mieszanych.

W polskich sklepach internetowych, sklepach z żywnością ekologiczną oraz w supermarketach można kupić tylko fasolę czerwono-brązową. Jej cena wynosi około 12 złotych za kilogram.

Azuki ma łagodny, orzechowy, lekko słodki smak, bardzo cienką skórkę i delikatną strukturę. Szybko się ją mieli, by uzyskać pastę o kremowej konsystencji. Choć jest dostępna na całym świecie, największą popularnością cieszy się w kuchniach wschodnich w Japonii, Korei i Chinach.

2. Właściwości czerwonej soi

Azjatycka czerwona soja jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i zdrowa. To świetne źródło błonnika i białka o bardzo korzystnym układzie aminokwasów (zawiera wszystkie aminokwasy, w tym duże ilości lizyny), a także soli mineralnych, witamin, antyoksydantów. Dostarza sporo żelaza, wapnia, potasu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz witaminę A. Nasiona są wyjątkowo bogate w kobalt.

Adzuki jest niskokaloryczna. Uzupełnia dietę wegetarian i wegan, sportowców i osób, które są osłabione i wyczerpane fizycznie bądź psychicznie, a także odchudzających się. Powinny po nią sięgać również dzieci, seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby zmagające się z anemią bądź posiadające problemy z układem sercowo-naczyniowym.

Fasola adzuki przynosi organizmowi wiele korzyści:

  • poprawia trawienie,
  • zmniejsza ryzyko chorób jelit, takich jak na przykład rak okrężnicy,
  • może blokować wchłanianie cukrów w jelitach, przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
  • szybko zaspokaja głód, zwiększa uczucie sytości po posiłku, co może pomóc w odchudzaniu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • wspiera kondycję serca,
  • poprawia stan kości,
  • może pomóc w budowaniu masy mięśniowej,
  • jest bogata w przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się stanów zapalnych,
  • może zapobiegać rozprzestrzenianiu się komórek rakowych.

3. Gotowanie fasoli azuki

Fasolę azuki, tak jak większość roślin strączkowych, gotuje się po dokładnym opłukaniu ziaren i namoczeniu ich. W tym celu trzeba płukać je na sitku, a następnie zalać świeżą wodą na około 8 godzin.

Kolejnym krokiem jest zmiana wody i gotowanie fasolki przez 45-60 minut, to jest do momentu, kiedy stanie się miękka. Fasolkę można lekko osolić pod koniec gotowania (nie wcześniej, ponieważ pozostaną twarde). Wodę można także lekko posłodzić. Ugotowaną fasolę adzuki można przechowywać w lodówce około 3 dni, a także mrozić do 8 miesięcy.

4. Co zrobić z fasoli adzuki?

Do czego wykorzystać fasolę azuki? W Azji spożywa się na słodko. Popularne jest dorayaki. To małe naleśniki, które wyglądają jak ciasteczka z kremem i są przełożone pastą z fasoli adzuki. Podaje się je jako deser.

Popularna jest również pasta z fasoli adzuki (pasta anko), będąca dodatkiem do gofrów, ciastek czy bułeczek. Z fasoli azuki można robić różne desery. Warto wypróbować przepisy na brownie fasolowe, ciasteczka, praliny zwane „kulkami mocy”, a także czekoladową pastę z fasoli adzuki. W tym celu wystarczy zmiksować fasolkę z kakao i słodzikiem (w tej roli sprawdza się miód, daktyle lub syrop klonowy).

Ponieważ fasola adzuki ma oryginalny smak i przyjemną konsystencję, a i jest pożywna, może stanowić smaczny i odżywczy zamiennik mięsa. Robi się z niej burgery, dania jednogarnkowe (np. warzywne leczo, także z pieczarkami, cieciorką czy soczewicą), zupy czy pasty kanapkowe.

Aby poznać jej walory smakowe, można przygotować prostą pastę z fasoli adzuki, dobrej oliwy, suszonych pomidorów i czosnku, które wystarczy zmiksować. Dopuszcza się dodanie lubionych przypraw.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze