Trwa ładowanie...

Francuzi uwielbiają, Polacy nie doceniają. Na piękną cerę i zaparcia

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
18.08.2023 15:07
Mirabelki to bomba witaminowa
Mirabelki to bomba witaminowa (Getty Images)

To jedne z najzdrowszych śliwek, które pod kwaśną skórką kryją słodkie bogactwo witamin. Po mirabelki chętnie sięgały nasze babcie, robiły z nich kompoty, dżemy i nalewki. Teraz owoce odeszły do lamusa. Niesłusznie - to pyszny i bardzo zdrowy owoc, który gwarantuje piękną cerę i wzmacnia odporność.

spis treści

1. Francuzi się nimi zajadają

Mirabelki to odmiana śliwek, którą można spotkać w sadach, ale jeszcze częściej dziko rosnącą przy drogach i polach. W Polsce można spotkać m.in. mirabelkę z Nancy, która ma złotożółte owoce oraz mirabelkę Flotowa, której owoce są żółte z intensywnym białawym nalotem.

Mirabelki cieszą się ogromną popularnością we Francji. Z okazji zbiorów, co roku w połowie sierpnia jest organizowana uczta we francuskim mieście Metz w północno-wschodniej części kraju. W Polsce owoc nie cieszy się dużym uznaniem, a szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowa.

Regularne spożywanie owoców mirabelki pomoże uelastycznić skórę i wyrównać koloryt skóry
Regularne spożywanie owoców mirabelki pomoże uelastycznić skórę i wyrównać koloryt skóry (Adobe Stock)
Zobacz film: "Śliwki – zbawienne dla jelit"

2. Najzdrowsze śliwki

Mirabelki są przede wszystkim źródłem witaminy A, która odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Witamina A przyspiesza odnowę naskórka, spowalnia proces starzenia skóry, wyrównuje koloryt i wygładza drobne zmarszczki. 100 g mirabelek zapewnia ok. 0,21 mg witaminy A, czyli ponad 11 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu.

Mirabelki dostarczają również witaminy C, dzięki czemu pomagają wzmacniać odporność. Owoce są też bogate w witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B9), witaminę E, kwas foliowy, fosfor, magnez, potas i żelazo.

3. Pobudzają trawienie

Regularne spożywanie tej odmiany śliwek bardzo korzystnie wpływa na proces trawienia - zawierają dużo błonnika, pektyn i sorbitolu. Ich regularne spożywanie jest skutecznym środkiem na zaparcia. Mirabelki mają też dość niski indeks glikemiczny - IG=35, 100 g owoców dostarcza około 60 kcal. Jest jedno zastrzeżenie - nie wolno też połykać pestek - mogą wywołać niedrożność jelit.

Najwięcej wartości mają świeże owoce, ale doskonale sprawdzą się też w przetworach - można z nich zrobić dżem, powidła, nalewkę lub syrop.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze