Frutarianizm – wady i zalety
Frutarianizm to odmiana diety wegetariańskiej. Jej zasady są bardzo restrykcyjne, bo jej podstawową zasadą jest spożywanie wyłącznie owoców i dań z nich przygotowanych. Co to jest frutarianizm i jaki ma wpływ na zdrowie?
1. Frutarianizm – zasady
Frutarianizm bywa też nazywany fruktarianizmem, fruitarianizmem lub fruktorianizmem. Jest to odmiana diety wegańskiej, która obok zakazu spożywania nabiału, mięsa i jaj, z jadłospisu wyklucza również warzywa. Możliwe jest przygotowywanie dań wyłącznie z owoców niepoddanych żadnej obróbce termicznej (witarianizm). Dopuszczalne jest również spożywanie orzechów, nasion i pestek oraz warzyw, które z botanicznego punktu widzenia są owocami, np. pomidorów, ogórków, cukinii, papryki.
Za takimi zasadami stoi ideologia: chodzi o to, by jeść w taki sposób, który nie prowadzić do śmierci całej rośliny. Najbardziej radykalni frutarianie sięgają tylko po te owoce, które samoistnie spadły z drzewa lub krzewu. Dbają również o to, by były one w pełni naturalne, ekologiczne, wolne od pestycydów.
Dieta frutariańska zakłada spożywanie małych porcji owoców co 2-3 godziny. Konieczne jest też picie dużej ilości wody, świeżo wyciskanych soków oraz koktajli.
Frutarianizm w Polsce nie jest często spotykany. Nadal największe grono zwolenników ma poza granicami naszego kraju, m.in. w Stanach Zjednoczonych.
2. Przejście na frutarianizm sposobem na odchudzanie
Wiele osób sądzi, że frutarianizm pomoże im z nadmiarem zbędnych kilogramów. Owoce są przecież w większości uznawane za niskokaloryczne i zdrowe. Niestety, nie do końca tak jest. Dieta w całości opierająca się wyłącznie na owocach, do tego nieprawidłowo zbilansowana, może stać się przyczyną niedożywienia. Organizm nie będzie otrzymywał wystarczającej ilości witamin i minerałów, co ostatecznie wpłynie negatywnie na jego funkcjonowanie.
Jeśli zdecydujemy się spożywać owoce wyłącznie przez kilka dni (maksymalnie dwa tygodnie) dieta frutariańska może nam pomóc oczyścić organizm z toksyn. Obniżeniu uleganie również poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Stracić możemy też kilka kilogramów. Ale na dłuższą metę żywienie się tylko owocami może nam nie służyć, jak zresztą każda monodieta.
3. Frutarianizm a zdrowie
Frutarianizm, zwłaszcza radykalny, to bardzo restrykcyjna dieta. Jest niskoenergetyczna, uboga w pełnowartościowe białko. Owoce nie są też dobrym źródłem cennych składników mineralnych, m.in. wapnia, żelaza i cynku. Ich niedobór może doprowadzić do łamliwości włosów i paznokci, chronicznego zmęczenia oraz anemii. Sprzyja również osteoporozie. Będąc na diecie frutariańskiej często konieczna jest suplementacja selenu, witaminy B12 oraz witaminy D (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym).
I choć zwolennicy frutarianizmu są zdania, że taka dieta działa antynowotworowo, dietetycy nie mają wątpliwości: to nie sposób żywienia dla każdego. Może powodować ataki wilczego głodu, za co odpowiadają wahania cukru we krwi. Z całą pewnością dieta frutariańska nie jest polecana kobietom w ciąży, karmiącym piersią, małym dzieciom, nastolatkom oraz osobom chorującym przewlekle. Zanim wykluczymy z jadłospisu wszystko prócz owoców, warto też skonsultować się z lekarzem.