Gastrolog zjada 30 g tygodniowo. "Niższe ryzyko raka jelit i stłuszczenia wątroby"
W jaki sposób zapewnić prawidłową pracę jelitom, a także świetną kondycję wątrobie? Odpowiedzi na to pytanie udziela gastrolog, który wyjaśnia, jakim nawykom jest wierny. Jego codzienna rutyna jest banalnym do odtworzenia, a jednocześnie genialnym patentem na zdrowie.
1. Od tego rozpoczyna dzień. Gastrolog wyjaśnia
Joseph Salhab, gastroenterolog z Florydy, na TikToku znany jako @thestomachdoc, ma 1,7 mln obserwatorów. To z nimi dzieli się wiedzą na temat zdrowia przewodu pokarmowego. W jednym z nagrań opowiedział o swojej codziennej rutynie, która chroni go przed rakiem jelita grubego czy kamieniami w pęcherzyku żółciowym.
- Staram się unikać fast foodów, które są tłuste i smażone – mówi dr Salhab i dodaje, że nikt, nawet on, nie jest idealny, więc pozwala sobie na "szaleństwa" od czasu do czasu. Mimo to przez większość czasu sam przygotowuje posiłki i stara się odżywiać zdrowo.
Lekarz przyznaje, że każdy dzień rozpoczyna wody z cytryną, herbaty z cytryną lub świeżych owoców. Wszystko po to, by dostarczyć do organizmu jak najwięcej witaminy C.
- Osoby spożywające więcej witaminy C mają mniejsze ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych, lepszą kondycję wątroby i lepszą florę bakteryjną jelit - wyjaśnia, powołując się na badania.
Warto pamiętać, że w witaminę C bogate są wszystkie owoce, ale także i warzywa, w szczególności papryka czy zielone warzywa liściaste.
O poranku gastrolog pije także kawę. Nie tylko z powodu jej właściwości pobudzających, ale także dlatego, że badania dowodzą, że ma zbawienny wpływ na przewód pokarmowy. Lekarz wyjaśnia, że kawa zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni żółciowych oraz rozwoju stłuszczenia wątroby. Jedno z badań sprzed kilku lat wykazało bowiem, że związek aktywny obecny w ziarnach kawy, cholecystokinina, odgrywa kluczową rolę w trawieniu.
2. 30 g tygodniowo. Najlepsza ochrona przed rakiem
Przed stłuszczeniową chorobą wątroby, ale i rakiem jelita grubego gastrologa mają chronić również orzechy. Dr Salhab zjada tygodniowo niespełna 30 g orzechów tj. migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, makadamia, pekan, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie.
- Wiemy, że osoby spożywające więcej orzechów mają niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i stłuszczenia wątroby - wyjaśnia.
@thestomachdoc What i do as a doctor to protect my gut and liver health #guthealth #fattyliver #liverhealth #healthytips #healthtips #liver #gallbladder ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab
Badanie opublikoane na łamach "Nutrients" dowiodło zresztą, że wyższe spożycie orzechów jest "silnie związane ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego". Poza tym badania wskazują, że zarówno obecność błonnika, jak i aktywnych bioskładników sprawia, że orzechy wpływają dobroczynnie na mikrobiotę jelitową. Ta natomiast również jest powiązana z ryzykiem rozwoju nowotworów.
W diecie lekarza nie brakuje także ryb, najzdrowszego źródła białka i cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Klamrą, która spina zdrowe nawyki gastrologa, jest aktywność fizyczna.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl