Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
3 z 7Czosnek zwyczajny
Swoje prozdrowotne właściwości czosnek zwyczajny zawdzięcza olejkom eterycznym, jakie wchodzą w jego skład. Mowa tutaj o skordyninie i alliinie, która po przekrojeniu ząbku rozpada się do allicyny.
Allicyna z kolei posiada umiejętność hamowania zlepiania się płytek krwi, przez co obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi, działa także przeciwgrzybiczo.
Czosnek zwyczajny nazywany jest naturalnym antybiotykiem.
Wysoka zawartość witaminy C, witamin z grupy B, związki śluzowe, sole mineralne i przede wszystkim garlicyna sprawiają, że warzywo doskonale spisuje się w walce z grypą i przeziębieniem.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: To warzywo jest ratunkiem dla chorego serca