Gęsina nie tylko na święto św. Marcina. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowa
1 z 6Czas na gęsinę
Z danych GUS wynika, że statystyczny Polak zjada rocznie ok. 65 kg produktów mięsnych. Najczęściej wybieramy kurczaka. O gęsinie przypominamy sobie raz w roku, w okolicach 11 listopada – na święto św. Marcina.
Właśnie teraz do hipermarketów trafiają wzmożone dostawy mięsa z gęsi. W każdym polskim mieście widać, że nadal lubimy obchodzić tę tradycję. Znikają jak świeże bułeczki.
Skąd w Polsce wziął się zwyczaj jedzenia gęsiny w dniu św. Marcina? Już przed wiekami podawano ją na stoły, by po raz ostatni przed adwentem zjeść pełnowartościowy posiłek. Stąd pochodzi popularne przysłowie: "Na św. Marcina najlepsza jest gęsina".
Z roku na rok sprzedaż tego gatunku mięsa wzrasta. Do 2009 roku statystyczny Polak spożywał średnio 17 g gęsiny rocznie. Obecnie jest to ok. 235 g, czyli mniej więcej jeden obiad rocznie. A będziemy jeść jeszcze więcej. Ten rodzaj mięsa powraca na stoły w wielkim stylu.
W Lidlu za kilogram polskiego mięsa z gęsi zapłacimy teraz ok. 28 złotych.
Czy gęsina jest zdrowa? Zapytaliśmy o to eksperta.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Przychodzi z pomocą, gdy inne metody zawodzą. Powinna go mieć każda mama