2 z 6Cała prawda o antybiotykach w drobiu
Mięso z gęsi jest niemal dwukrotnie bardziej kaloryczne od mięsa z popularnego kurczaka. I właśnie ten wskaźnik, a nie cena, odstrasza nas najbardziej. Czy słusznie? Niekoniecznie.
W składzie gęsiny znajdują się tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Nie tylko nie są one zagrożeniem dla zdrowia naszych tętnic, ale są wręcz wskazane. Tłuszcz tłuszczowi nierówny! To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 oraz omega-6.
- Spożywając w rozsądnych ilościach gęś ze skórą, a więc w wersji znacznie bardziej kalorycznej, nie musimy martwić się, że robimy coś złego dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie. Zawarte w niej tłuszcze działają korzystnie. Tłuszcz gęsi jest bowiem zaliczany do zdrowych tłuszczów zwierzęcych, tzn. do takich, które obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podwyższają ten dobry – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Sprawdź również: Są tuczące i przyczyniają się do miażdżycy. Niewskazane, jeśli chcesz mieć zdrowe serce