Trwa ładowanie...

GIS ostrzega klientów. Produkt może być groźny

Ten makaron może być groźny dla osób z alergią
Ten makaron może być groźny dla osób z alergią (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii makaronu. Badania wykazały, że produkt - wbrew oznaczeniom na opakowaniu i w samej nazwie - zawiera gluten. Jak podkreśla Inspektorat, jego spożycie przez osoby uczulone mogło doprowadzić do reakcji alergicznej.

spis treści

1. Ostrzeżenie dla konsumentów

GIS w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili produkt "Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli".

Podczas rutynowych badań wykryto niezgodność w zakresie zawartości glutenu, tymczasem produkt był oznakowanym jako bezglutenowy.

Zobacz film: "Czy gluten rzeczywiście szkodzi zdrowiu?"

Obecność glutenu w makaronie potwierdziły również kolejne badania przeprowadzone na zlecenie firmy Italmex. W związku z tym firma powiadomiła odbiorców o zagrożeniu i konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.

"Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - wyjaśnia GIS w uzasadnieniu decyzji.

Ostrzeżenie GIS dotyczy partii makaronu reklamowanego jako bezglutenowy
Ostrzeżenie GIS dotyczy partii makaronu reklamowanego jako bezglutenowy (GIS)

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

  • Produkt: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,

  • Numer partii: 21 03 25 B,

  • Termin ważności: 21.03.2025 r.,
  • Kod kreskowy: 8410628463378,
  • Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia,

  • Dystrybutor: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.

Proces wycofywania produktu mają monitorować organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które prowadzą również postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

3. Uczulenie na gluten

Wskazany w komunikacie makaron nie powinien być spożywany przez osoby z alergią i nietolerancją glutenu. Alergia na gluten najczęściej ujawnia się przez zmiany skórne, alergiczne zapalenie gardła, astmę, pokrzywkę, u osób uczulonych mogą wystąpić też obrzęki, a także nieżyt nosa i duszności.

W przypadków chorych dotkniętych celiakią w skrajnych przypadkach gluten może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych, co uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych z pokarmu.

Leczenie celiakii polega głównie na bezwzględnym i rygorystycznym stosowaniu diety bezglutenowej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze