Trwa ładowanie...

Główny składnik rogala świętomarcińskiego. Mało popularny w Polsce, a szkoda

Avatar placeholder
10.11.2023 16:02
Choć nie jest szczególnie popularny, warto go po niego sięgać. Jakie właściwości skrywa biały mak?
Choć nie jest szczególnie popularny, warto go po niego sięgać. Jakie właściwości skrywa biały mak? (East News)

Dla wielu osób 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina, na którym nie może zabraknąć rogali świętomarcińskich. Wypiek tradycyjnie nadziewany jest białym makiem, który ma kilka interesujących właściwości.

spis treści

1. Mało popularny, ale wartościowy

Biały mak w naszym kraju nie cieszy się popularnością, ale często wykorzystywany jest w kuchni wschodniej. Zawiera jednak wiele cennych składników i korzystnie wpływa na stan zdrowia.

Czym różni się biały mak od niebieskiego? Przede wszystkim ma delikatniejszy smak i jest nieco słodszy. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach. Warto jednak pamiętać, że jest bardzo kaloryczny, w 100 g znajdziemy 525 kcal.

W białym maku znajduje się cała masa witamin i minerałów. Jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, żelaza, cynku, magnezu, miedzi, wapnia oraz fosforu.

Zobacz film: "Biały mak"

2. Właściwości białego maku

Wprowadzenie maku do jadłospisu może pomóc uporać się z zaparciami ze względu na wysoką zawartość błonnika. Dodatkowo obniża poziom stężenia złego cholesterolu i reguluje poziom glukozy we krwi.

Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że biały mak obniża stężenie cholesterolu całkowitego, a także podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL.

Dzięki obecności fosforu, cynku i witamin z grupy B, biały mak korzystnie wpływa na układ krążenia. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Z kolei miedź poprawia metabolizm tłuszczu i przyczynia się do tworzenia czerwonych krwinek.

Spożywanie białego maku przyczynia się też do poprawy zdrowia układu kostnego, łagodzenie stanów zapalnych, ułatwia zasypianie. Ziarenka sprawdzą się też na gorączkę i wymioty oraz nudności.

Choć biały mak jest bardzo wartościowym produktem, nie każdy powinien po niego sięgać. Niestety może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami, więc warto być ostrożnym. Ponadto jest ciężkostrawny, więc może wywołać dyskomfort.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze