Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marek Aleksander Przondo

Grzybek tybetański - charakterystyka, właściwości, działania niepożądane

Avatar placeholder
Radosław Rogalski 14.04.2021 09:07
Grzybek tybetański - charakterystyka, właściwości, działania niepożądane
Grzybek tybetański - charakterystyka, właściwości, działania niepożądane

Grzybek tybetański znany jest również, jako grzybek kefirowy lub ziarna kefirowe. Grzybek tybetański wykorzystywany jest do fermentacji mleka w celu uzyskania kefiru tybetańskiego. Wiele osób docenia właściwości tego produktu, uważa się, że wspomaga działanie układu odpornościowego, ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Warto jednak pamiętać o tym, że grzybek tybetański nie jest jeszcze do końca przebadany. W związku z tym może wywoływać różnego rodzaju działania niepożądane.

spis treści

1. Grzybek tybetański - charakterystyka

Grzybek tybetański to specyficzny zbiór wielu współżyjących ze sobą mikroorganizmów, zachowujących się jak jeden organizm. Postać grzybka tybetańskiego to niewielkie granulki o średnicy do dwóch centymetrów. Ziarenka te mają nieregularny kształt, niejednolite lekko żółtawe zabarwienie oraz specyficzny zapach. Granulki łączą się ze sobą tworząc większe formy przypominające różyczki kalafiora. Grzybek tybetański jest specyficznym zespołem bakterii i różni się od innych ziaren kefirowych. Ponad połowę składu grzybka tybetańskiego stanowią bakterie kwasu mlekowego w tym przede wszystkim Lactococcus i Lactobacillus. Grzybek tybetański składa się poza tym głównie z bakterii kwasu octowego i drożdży. Kompozycja mikroorganizmów może ulegać zmianie w zależności regionu hodowli oraz zastosowanych metod fermentacji.

Dlaczego warto jeść kefir?
Dlaczego warto jeść kefir? [7 zdjęć]

Następnym razem, kiedy będziesz przy półce z nabiałem, sięgnij po kefir. To jeden z najstarszych fermentowanych

zobacz galerię
Zobacz film: "Jogurt kontra kefir i maślanka. Co wybrać?"

2. Grzybek tybetański - właściwości

Grzybek tybetański jest bazą do stworzenia kefiru tybetańskiego. Produkt ten jest coraz bardziej doceniany w naszym kraju. Należy jednak pamiętać, że nie do końca są jeszcze znane wszystkie jego właściwości. Cały czas są prowadzone badania mające na celu określenia, jaki ma on wpływ na nasz organizm. Biorąc pod uwagę przeprowadzone do tej pory obserwacje można wysunąć wniosek, że zaleta grzybka tybetańskiego to przede wszysytkiem jego korzystny wpływ na układ odpornościowy. Wykazuje on właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Uważa się również, że może mieć również działanie antynowotworowe. Przeprowadzone przez chińskich naukowców badania wykazały, że grzybek tybetański może poprawiać nastrój, a nawet spowalniać proces starzenia.

3. Grzybek tybetański – działania niepożądane

Przed wykorzystaniem grzybka tybetańskiego warto zapoznać się z jego potencjalnie szkodliwymi działaniami. Wiele osób ma obawy przez grzybkiem tybetańskim i powszechnie uważa się, że kefir tybetański jest bezpiecznym napojem. Jednak niektóre osoby mogą wykazywać zwiększoną wrażliwość na ten produkt. Dlatego w sytuacji, gdy po spożyciu przygotowanego z grzybków tybetańskich kefiru wystąpią niepożądane dolegliwości, należy przerwać jego zażywanie i skonsultować się z lekarzem. Szczególną ostrożność w stosunku do grzybka tybetańskiego powinny zachować osoby chore na nietolerancję laktozy, chorobę wrzodową, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zespół nabytego niedoboru odporności (AIDS). W kefirze tybetańskim znajduje się duża ilość bakterii oraz drożdży, które w przypadku osób o obniżonej odporności mogą przyczynić się do rozwoju stanu zapalnego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze