Grzyby shimeji - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, jak je przyrządzić
Grzyby shimeji to grzyby jadalne z Azji Wschodniej, które rosną w kępkach na pniach drzew. W sprzedaży najpopularniejsze są brązowe i białe gatunki tych grzybów. Można wykorzystać je do dań obiadowych, ale również śniadań czy kolacji, świetnie komponują się z jajecznicą lub omletami. Jakie właściwości zdrowotne mają i jak przyrządzić grzyby shimeji?
1. Czym są grzyby shimeji?
Grzyby shimeji to grzyby jadalne pochodzące z Azji Wschodniej, obecnie uprawia się je również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nazwa służy do określenia ponad 20 gatunków i w dosłownym tłumaczeniu z języka japońskiego oznacza grzyby rosnące w głębokim lesie.
Zwykle rozwijają się one w kępkach na pniach buków i z wyglądu nieco przypominają opieńki. Grzyby shimeji początkowo były trudno dostępne, obecnie hodowane są na skalę masową. W sklepach można spotkać dwie najpopularniejsze odmiany - brązową (buna-shimeji) oraz białą rosnącą bez dostępu do światła (bunapi-shimeji).
2. Właściwości lecznicze grzybów shimeji
Wartość odżywcza 100 g grzybów shimeji wynosi:
- wartość energetyczna - 42 kcal,
- potas - 900 mg,
- żelazo - 3,3 mg,
- sód - 27 mg,
- cynk - 2,4 mg,
- wapń - 6 mg,
- niacyna - 27 mg,
- witamina B1 - 0,24 mg,
- witamina B2 - 1,5 mg,
- witamina B6 - 0,39 mg,
- błonnik - 6,3 g.
Grzyby shimeji to źródło dobrze przyswajalnego białka oraz korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiegają rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, a także wystąpieniu udaru mózgu czy zawału serca.
Pozytywnie oddziałują na pracę układu pokarmowego oraz stężenie cholesterolu we krwi. Grzyby te wykazują również właściwości antynowotworowe, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego.
Dodatkowo regulują ciśnienie tętnicze krwi, spowalniają starzenie się organizmu, poprawiają wygląd i kondycję włosów oraz paznokci. Grzyby shimeji obfitują także w składniki, które przyspieszają gojenie się ran, wspomagają leczenie reumatyzmu i pracę narządów, takich jak serce, wątroba i trzustka.
Mają również wpływ na poziom odporności organizmu, redukują ryzyko powstawania żylaków, kontrolują krzepliwość krwi i przyswajalność żelaza z diety. Miedź obecna w składzie sprzyja produkcji czerwonych krwinek, co przekłada się na zdrowe działanie układu krwionośnego.
Grzyby poprawiają też pracę mózgu, zdolność zapamiętywania i kreatywność, przeciwdziałają rozwojowi bakterii i zapewniają właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu.
Grzyby shimeji zapobiegają również rozwojowi chorób cywilizacyjnych i sprzyjają leczeniu cukrzycy za sprawą obniżania poziomu glukozy we krwi.
3. Jak przyrządzić grzyby shimeji?
Grzyby shimeji największą popularnością cieszą się w Japonii, gdzie dodawane są do wielu potraw jako źródło smaku umami, określanego jako wyśmienity.
Shimeji nie należy spożywać na surowo, ponieważ są gorzkawe. Dopiero na skutek obróbki termicznej zyskują one smaczny, lekko orzechowy, maślano-pikantny smak. Są też chrupkie i jędrne, dzięki czemu pasują do wielu różnych potraw.
Te japońskie grzyby nadają się do gotowania, smażenia i duszenia. Smakują doskonale z mięsem, rybami i owocami morza, ale również z różnymi gatunkami warzyw czy jajkami (np. jako dodatek do jajecznicy z odrobiną sosu sojowego i świeżych ziół)
Grzyby shimeji wykorzystuje się również do farszu do uszek lub pierogów, dań z makaronem i ryżem, pulpetów, gulaszy, zapiekanek, omletów czy sałatek. Wystarczy poddać je zaledwie 5-minutowej obróbce termicznej, by cieszyć się ciekawą konsystencją i charakterystycznym smakiem grzybów.