Trwa ładowanie...

Guru długowieczności ich unika. 4 produkty, które skracają życie

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 02.12.2023 11:18
Cztery przekąski, których nie je guru długowieczności. Unikaj, a będziesz żyć dłużej i zdrowiej
Cztery przekąski, których nie je guru długowieczności. Unikaj, a będziesz żyć dłużej i zdrowiej (Getty Images)

Dan Buettner w swojej karierze skupiał się na badaniu najdłużej żyjących ludzi na świecie. Zdobytą wiedzą dzieli się teraz z innymi. Ekspert wskazuje cztery produkty, których powinniśmy unikać, jeśli chcemy żyć w zdrowiu długie lata.

spis treści

1. Zwiększają ryzyko zawału i udaru

Choć technicznie rzecz biorąc nie są jedzeniem, to właśnie słodkie napoje otwierają listę Buettnera. Ekspert zaznacza, że są źródłem rafinowanego cukru. Jego nadmiar w diecie może odbić się na zdrowiu, dlatego specjalista zaleca spożywać je jedynie okazjonalnie.

Przede wszystkim zbyt duże spożycie cukru sprzyja otyłości, która zwiększa ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. W konsekwencji osoba zajadająca się słodkimi produktami ma zwiększone prawdopodobieństwo diagnozy np. zawału serca.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Mogą powodować raka

Przetworzone mięso zajmuje drugie miejsce na liście Dana. Bekon, kiełbaski i wędliny są według specjalisty czynnikiem rakotwórczym. Nowe dowody naukowe również wykazują związek między zwiększonym spożyciem przetworzonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego.

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii wskazują, że rezygnacja z jedzenia przetworzonego mięsa oraz picia napojów gazowanych, może wydłużyć życie o dekadę.

3. Sprzyjają demencji

Trzecie miejsce przypadły słodyczom. Bardzo wiele ze słodkich przekąsek jest wysoko przetworzona. Prócz cukru zawierają także duże ilości niezdrowego tłuszczu.

Żywność ultra przetworzoną, do jakiej zalicza się np. pakowane ciastka, naukowcy wiążą z ryzykiem rozwoju wielu chorób przewlekłych, jak otyłość, zawał serca, choroba Alzheimera, cukrzyca, a także nowotworów.

4. Zwiększają ryzyko otyłości

Listę Buettnera zamykają słone przekąski. Dan zaznacza, że jego zdaniem ten rodzaj żywności jest najsilniej skorelowany z otyłością. Wszystko przez duże dawki soli, jaką w sobie kryją.

Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a także wysokiego ciśnienia tętniczego krwi.

Dlatego specjalista zaznacza, że jeśli mamy ochotę na przekąskę, najlepszym wyborem będą orzechy, których powinniśmy spożywać dwie garści dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze