2 z 7Ilość białka w diecie
W XIX wieku mówiono, że osoby umiarkowanie aktywne fizycznie powinny przyjmować 150 g białka dzienne. Dzisiaj już wiemy, że organizm nie potrzebuje go w takich ilościach.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by dorośli przyjmowali dziennie 0,9 g białka na każdy kilogram ciała. Zdaniem WHO wystarczy 0,83 g.
Jeżeli osoba waży 70 kg, dziennie powinna spożywać więc 60 g białka. Gdzie znajdziemy taką ilość? W 300 g mięsa, sera bądź ryby. Proteiny znajdują się także w innych artykułach spożywczych. W rezultacie normy są przekraczane.
Inaczej ma się sprawa ze sportowcami, którzy codziennie odbywają intensywny wysiłek fizyczny. Tu dzienna zalecana norma spożycia białka wynosi 1,2-1,7 g na kilogram.
Sprawdź również: Urlop do 1000 zł? To możliwe! Zobacz najkorzystniejsze oferty pobytu w Bułgarii