Jajka w koszulkach – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Jajka w koszulkach to jajka bez skorupki ugotowane w wodzie. Mają ścięte białko i płynne żółtko, dzięki czemu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.. Doskonale komponują się z posiekanym szczypiorkiem, bułką, warzywami czy kaszą. Jak je zrobić? Dlaczego warto?
1. Co to są jajka w koszulkach?
Jajka w koszulkach to jajka, które są gotowane bez skorupki: w wodzie, na wolnym ogniu, przez 3 minuty (do momentu ścięcia się białka, przy jednoczesnym zachowaniu płynnego żółtka). Jaja w tej wersji znane są także jako jajka zgubione, perduty lub jajka poszetowe (poche).
Jajka poszetowe je się zaraz po przygotowaniu, na gorąco. Mogą być podawane na tostach lub kromce pieczywa, polane sosem, ułożone na kaszy czy warzywach, jak i dodane do zup. Pasują do nic liście sałaty czy szpinaku, awokado, pomidory, a także podsmażony na patelni boczek lub szynka parmeńska.
Świetnie smakują jaja w koszulkach jedynie przyprawione solą i pieprzem, a także posypane posiekanym szczypiorkiem. W towarzystwie bułki z plastrem obsmażonej szynki, sosu holenderskiego i szczypioru, stają się pysznymi jajkami po benedyktyńsku.
2. Jak zrobić jajko w koszulce?
Aby zrobić jaja w koszulce, w niedużym garnku zagotuj wodę z solą i octem bądź sokiem z cytryny (około 2 łyżki 10-procentowego octu na litr wody). Surowe jajko wbij na talerzyk i ostrożnie wylej je na wrzątek, tuż nad powierzchnią wody. Można również wykorzystać silikonowe poszetki do jajek.
Jest jeszcze inny sposób na jaja poche. To wkładanie jajka w środek wiru w wodzie, który powstaje wskutek mieszania jej łyżką. Gotuje się je 2-3 minuty i wyjmuje łyżką cedzakową.
Robiąc jajka w koszulkach trzeba pamiętać o kilki zasadach. Po pierwsze bardzo ważne jest, by jajko było świeże. Jego białko musi być gęste i dobrze trzymać się żółtka.
Po drugie jajko najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pomieszczenia. Po trzecie jajko poszetowe przygotowuje się na minimalnej mocy kuchenki – woda ma jedynie delikatnie wrzeć. Po czwarte nie gotuje się więcej niż czterech jajek naraz.
3. Jajko w koszulce – wartości odżywcze
Czy jajka w koszulce są zdrowe? Zdecydowanie tak. To produkt, który cechują imponujące wartości odżywcze. Średnie jajko kurze dostarcza około 7 g białka, które jest bogate w ważne aminokwasy. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.
Ponadto w jajach znajduje się wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.
Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g.
Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Warto pamiętać, że w 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu.
Jajko w koszulce, tak jak i jajko na miękko, jest lżej strawne i zdrowsze niż jajko na twardo. Niemniej sięgając po nie trzeba pamiętać, że duże znaczenie ma źródło, z którego pochodzi.
Najwyżej cenione są jaja wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą. Zalecane są jajka ze znakiem „0” (z hodowli ekologicznych) oraz „1” (od kur z wolnego wybiegu). Dobre jajka to raczej sztuki małe i średnie.
4. Ile kalorii ma jajko w koszulce?
Ile kalorii ma jajko w koszulce? Kaloryczność jajek zależy od ich wielkości. I tak:
- jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i dostarcza do 67 kcal,
- jajko o rozmiarze M waży 53-63 g i ma 67-80 kcal,
- jajko o rozmiarze L waży 63-73 g i dostarcza 80-93 kcal,
- jajko o rozmiarze XL waży powyżej 73 g i ma co najmniej 93 kcal.
Przyjmuje się, że porcja 100 g jaj bez skorupki dostarcza 143 kcal. Jedno jajko (około 55 g) zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Gotowane jajka odgrywają dużą rolę w dietach odchudzających, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.
To także idealna przekąska dla osób, które w swojej diecie poszukują źródła białka oraz tych, które muszą uważać na to, co jedzą, ze względów zdrowotnych.
Trzeba uważać podając jajka niemowlętom i małym dzieciom. Ważne jest, by obserwować, czy nie pojawiają się objawy alergii pokarmowej (białko jest silnym alergenem).