- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jak czytać daty ważności na opakowaniach produktów spożywczych?
Wybierając produkty żywnościowe, zwracamy uwagę nie tylko na ich smak, ale również jakość, świeżość i bezpieczeństwo. Coraz częściej czytamy skład na opakowaniu i sprawdzamy datę ważności. Wszystko po to, by codzienna dieta była nie tylko smaczna i urozmaicona, ale przede wszystkim zdrowa.
Jak prawidłowo czytać oznaczenia na produktach żywnościowych? Czy po przekroczeniu daty umieszczonej na opakowaniu powinniśmy wyrzucać jedzenie?
Przeczytaj również: Żywność wzbogacona
Problematyczne daty na opakowaniach
Jako konsumenci możemy czuć się zagubieni w gąszczu oznaczeń na opakowaniach produktów spożywczych. Znajduje się tam nie tylko lista składników, ale również oznaczenia partii, instrukcja przechowywania oraz nieco problematyczna data ważności.
Najczęściej spotykamy dwa określenia: „najlepiej spożyć przed” oraz „należy spożyć do”. Co tak naprawdę oznaczają te terminy?
Przeczytaj również: Jak rozpoznać ekologiczną żywność?
Należy spożyć do...
Termin przydatności do spożycia oznacza się określeniem „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”. Co to znaczy dla konsumentów? Data wskazana na opakowaniu to termin, po upływie którego produkt nie nadaje się do spożycia i nie wolno go jeść.
Najczęściej określenie znajduje się na produktach nietrwałych, które łatwo się psują, takich jak nabiał, ryby, mięso, wędliny, gotowe produkty garmażeryjne. Jeżeli minął termin, produkty powinny być wycofane z obrotu i nie mogą być przeznaczone do spożycia.
Nawet jeśli nie ma oznak zepsucia, należy bezwzględnie przestrzegać terminu przydatności. Zjedzenie przeterminowanych produktów grozi zatruciem pokarmowym.
Warto wiedzieć, że w przypadku takich artykułów należy zwrócić uwagę nie tylko na termin przydatności do spożycia, ale również warunki przechowywania.
Na etykietach często znajdują się konkretne wskazówki, np. „należy przechowywać w lodówce” czy „po otwarciu zużyć w ciągu trzech dni”. Przestrzegając tych zaleceń, mamy pewność, że żywność jest bezpieczna.
Przeczytaj również: Związki mutagenne i kancerogenne w żywności
Najlepiej spożyć przed...
Datę minimalnej trwałości producenci podają, stosując termin „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem”. Jak prawidłowo odczytać to określenie? Data podana na opakowaniu oznacza, że do tego terminu żywność zachowuje swoje właściwości, o ile jest prawidłowo przechowywana.
Najczęściej takie oznaczenia znajdują się na suchych produktach (kaszach, makaronach, herbatach), konserwach, olejach, mrożonkach.
Co ważne, przekroczenie daty nie oznacza, że produkt jest niebezpieczny do spożycia. Po upłynięciu terminu artykuł nadaje się do zjedzenia, ale może utracić swoje właściwości – zmienić smak, zapach oraz konsystencję.
Jeżeli natkniemy się na oznaczenie „należy spożyć przed”, pamiętajmy, że żywność nadaje się do jedzenia nawet po terminie. Istnieją jednak dwa warunki – musiały być zachowane warunki przechowywania (np. w suchym i chłodnym miejscu), a opakowanie musi być nienaruszone.
Przed jedzeniem warto również samodzielnie ocenić, czy dany produkt wygląda i pachnie normalnie.
Przeczytaj również: Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność
Brak daty na opakowaniu
Na niektórych opakowaniach nie znajdziemy żadnej daty. Dlaczego? Producenci nie muszą umieszczać daty minimalnej trwałości na niektórych produktach.
Często nie ma jej na świeżych owocach i warzywach, soli, cukrze, occie, wyrobach cukierniczych i piekarniczych, napojach o zawartości co najmniej 10 proc. alkoholu.
Znajomość terminów znajdujących się na opakowaniach nie tylko zwiększa bezpieczeństwo, ale również pozwala na niemarnowanie produktów, a tym samym – pieniędzy.
Pewnie niejeden raz zdarzyło się nam, że wyrzuciliśmy nieotwarte opakowanie makaronu tylko dlatego, że minął termin podany na opakowaniu. Dzięki temu, że znamy znaczenie stosowanych zwrotów, możemy uniknąć marnotrawstwa bez uszczerbku na zdrowiu.
Przeczytaj również: Próżniowe przechowywanie żywności