Jak czytać daty ważności na opakowaniach produktów spożywczych?

Wybierając produkty żywnościowe, zwracamy uwagę nie tylko na ich smak, ale również jakość, świeżość i bezpieczeństwo. Coraz częściej czytamy skład na opakowaniu i sprawdzamy datę ważności. Wszystko po to, by codzienna dieta była nie tylko smaczna i urozmaicona, ale przede wszystkim zdrowa.

Jak prawidłowo czytać oznaczenia na produktach żywnościowych? Czy po przekroczeniu daty umieszczonej na opakowaniu powinniśmy wyrzucać jedzenie?

Przeczytaj również: Żywność wzbogacona

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie wózka / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 4Problematyczne daty na opakowaniach

Jako konsumenci możemy czuć się zagubieni w gąszczu oznaczeń na opakowaniach produktów spożywczych. Znajduje się tam nie tylko lista składników, ale również oznaczenia partii, instrukcja przechowywania oraz nieco problematyczna data ważności.

Najczęściej spotykamy dwa określenia: „najlepiej spożyć przed” oraz „należy spożyć do”. Co tak naprawdę oznaczają te terminy?

/ 4Należy spożyć do...

Obraz
© Zdjęcie serka / Shutterstock

Termin przydatności do spożycia oznacza się określeniem „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”. Co to znaczy dla konsumentów? Data wskazana na opakowaniu to termin, po upływie którego produkt nie nadaje się do spożycia i nie wolno go jeść.

Najczęściej określenie znajduje się na produktach nietrwałych, które łatwo się psują, takich jak nabiał, ryby, mięso, wędliny, gotowe produkty garmażeryjne. Jeżeli minął termin, produkty powinny być wycofane z obrotu i nie mogą być przeznaczone do spożycia.

Nawet jeśli nie ma oznak zepsucia, należy bezwzględnie przestrzegać terminu przydatności. Zjedzenie przeterminowanych produktów grozi zatruciem pokarmowym.

Warto wiedzieć, że w przypadku takich artykułów należy zwrócić uwagę nie tylko na termin przydatności do spożycia, ale również warunki przechowywania.

Na etykietach często znajdują się konkretne wskazówki, np. „należy przechowywać w lodówce” czy „po otwarciu zużyć w ciągu trzech dni”. Przestrzegając tych zaleceń, mamy pewność, że żywność jest bezpieczna.

/ 4Najlepiej spożyć przed...

Obraz
© Źródło: 123RF

Datę minimalnej trwałości producenci podają, stosując termin „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem”. Jak prawidłowo odczytać to określenie? Data podana na opakowaniu oznacza, że do tego terminu żywność zachowuje swoje właściwości, o ile jest prawidłowo przechowywana.

Najczęściej takie oznaczenia znajdują się na suchych produktach (kaszach, makaronach, herbatach), konserwach, olejach, mrożonkach.

Co ważne, przekroczenie daty nie oznacza, że produkt jest niebezpieczny do spożycia. Po upłynięciu terminu artykuł nadaje się do zjedzenia, ale może utracić swoje właściwości – zmienić smak, zapach oraz konsystencję.

Jeżeli natkniemy się na oznaczenie „należy spożyć przed”, pamiętajmy, że żywność nadaje się do jedzenia nawet po terminie. Istnieją jednak dwa warunki – musiały być zachowane warunki przechowywania (np. w suchym i chłodnym miejscu), a opakowanie musi być nienaruszone.

Przed jedzeniem warto również samodzielnie ocenić, czy dany produkt wygląda i pachnie normalnie.

/ 4Brak daty na opakowaniu

Obraz
© Źródło: 123RF

Na niektórych opakowaniach nie znajdziemy żadnej daty. Dlaczego? Producenci nie muszą umieszczać daty minimalnej trwałości na niektórych produktach.

Często nie ma jej na świeżych owocach i warzywach, soli, cukrze, occie, wyrobach cukierniczych i piekarniczych, napojach o zawartości co najmniej 10 proc. alkoholu.

Znajomość terminów znajdujących się na opakowaniach nie tylko zwiększa bezpieczeństwo, ale również pozwala na niemarnowanie produktów, a tym samym – pieniędzy.

Pewnie niejeden raz zdarzyło się nam, że wyrzuciliśmy nieotwarte opakowanie makaronu tylko dlatego, że minął termin podany na opakowaniu. Dzięki temu, że znamy znaczenie stosowanych zwrotów, możemy uniknąć marnotrawstwa bez uszczerbku na zdrowiu.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka