4 z 6Najlepiej spożyć przed...
Datę minimalnej trwałości producenci podają, stosując termin „najlepiej spożyć przed” lub „najlepiej spożyć przed końcem”. Jak prawidłowo odczytać to określenie? Data podana na opakowaniu oznacza, że do tego terminu żywność zachowuje swoje właściwości, o ile jest prawidłowo przechowywana.
Najczęściej takie oznaczenia znajdują się na suchych produktach (kaszach, makaronach, herbatach), konserwach, olejach, mrożonkach.
Co ważne, przekroczenie daty nie oznacza, że produkt jest niebezpieczny do spożycia. Po upłynięciu terminu artykuł nadaje się do zjedzenia, ale może utracić swoje właściwości – zmienić smak, zapach oraz konsystencję.
Jeżeli natkniemy się na oznaczenie „należy spożyć przed”, pamiętajmy, że żywność nadaje się do jedzenia nawet po terminie. Istnieją jednak dwa warunki – musiały być zachowane warunki przechowywania (np. w suchym i chłodnym miejscu), a opakowanie musi być nienaruszone.
Przed jedzeniem warto również samodzielnie ocenić, czy dany produkt wygląda i pachnie normalnie.
Przeczytaj również: Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność